ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mitropolitisaustrias

Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος: Σκανδαλώσης η αδιαφορία της Ευρώπης

Ως «απλά σκανδαλώδη» χαρακτηρίζει την αποστροφή του βλέμματος της Ευρώπης από την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για «αρχή του τέλους της Ενωμένης Ευρώπης», σε σημερινή συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «Kathpress».

Ο Μητροπολίτης διακρίνει, όπως σημειώνει, έναν μεγάλο κίνδυνο για την Ευρώπη από την στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο προσφυγικό ζήτημα. Το ό,τι κάθε χώρα ενδιαφέρεται μόνον για τον εαυτό της και μεταθέτει τα προβλήματα στους άλλους «θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της Ενωμένης Ευρώπης».

Στην Ελλάδα υπάρχει τώρα μία «διπλή ανθρωπιστική κρίση», επισημαίνει ο Μητροπολίτης Αυστρίας, καθώς μετά την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει εδώ και πέντε χρόνια σε μαζική ανεργία και σε δραστικές μειώσεις των μισθών, η ανθρωπιστική κατάσταση οξύνεται με την καθημερινή άφιξη 3.000 έως 4.000 προσφύγων στο Αιγαίο, για τους οποίους δεν απομένει τίποτε άλλο, παρά να τους παρασχεθεί βοήθεια, γιατί «η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει απλά τους πρόσφυγες να πνιγούν».

Παρά τη δική τους δύσκολη κατάσταση, οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, όπως διαπιστώνεται από τη συμμετοχή χιλιάδων ιδιωτών και εκκλησιαστικών οργανώσεων στην προσφυγική βοήθεια, σημειώνει ο κύριος Αρσένιος, προσθέτοντας πως οι δυνατότητες βοήθειας επί τόπου, δεν μπορούν ωστόσο να αντιμετωπίσουν την συμφόρηση, και «αν αυτό συνεχιστεί θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και στην Ελλάδα».

Επισημαίνοντας πως μεταξύ των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, υπάρχουν χιλιάδες παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο, με βροχή και κρύο, ο Κύριος Αρσένιος τονίζει ότι οι Έλληνες προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί η Ευρώπη αδιαφορεί.

Ο ίδιος απευθύνει τέλος, έκκληση προς τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες να δραστηριοποιηθούν για μία ανθρώπινη προσφυγική πολιτική και για μία πανευρωπαϊκή αλληλέγγυα λύση.

Πηγή: ΑΜΠΕ