ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την «Αναφορά στο Γκρέκο» από τον Τ. Χρυσικάκο ξεκινούν οι «Δευτέρες της Τέχνης στο ΑΠΘ»

Σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού με τον γενικό τίτλο «Δευτέρες της Τέχνης στο ΑΠΘ» εγκαινιάζει το Αριστοτέλειο ΠΑνεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ με τη θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο», η οποία παρουσιάζεται με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Καζαντζάκη.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και άλλα πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με τη λύρα και το τραγούδι της συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές: τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου. Συμμετέχει ο μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου στην κλασική κιθάρα.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων (που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καζαντζάκη) ξεκίνησε από την Κρήτη, τη γενέτειρα του συγγραφέα, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του έτους Νίκου Καζαντζάκη (με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Έλληνα συγγραφέα). Ακολούθησαν παραστάσεις στις Βρυξέλλες (έπειτα από πρόσκληση του τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ενώ το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Ελλάδας, που έχει συμπεριλάβει δράσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους.

Η είσοδος στην παράσταση θα γίνεται με αριθμημένες προσκλήσεις, οι οποίες θα διατίθενται τις προηγούμενες μέρες από το ΑΠΘ με σειρά προτεραιότητας, καταρχήν για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ.