ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με έντονο μπλε χρώμα η νέα στολή των αστροναυτών της NASA

Την ώρα που οι μεγαλύτεροι οίκοι ετοιμάζονται για τις εβδομάδες μόδας σε όλο τον κόσμο, η Boeing και η NASA αποφάσισαν ότι το μπλε είναι το επόμενο χρώμα που θα φορεθεί… στο Διάστημα. 

Οι αστροναύτες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας σύντομα θα ξεχάσουν τις ογκώδεις, βαριές και δύσκαμπτες στολές που φορούσαν επί δεκαετίες, για να φορέσουν στα νέα διαστημικά ταξί Starliner που θα τους μεταφέρουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μια αναβαθμισμένη φουτουριστική στολή.

Με έντονο μπλε χρώμα η νέα στολή που παρουσίασε η Boeing, η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα νέα οχήματα της NASA, θα αντικαταστήσει τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή που φορούν οι αστροναύτες κατά την εκτόξευση και την επιστροφή στη γήινη ατμόσφαιρα (η λευκή φοριέται για τους διαστημικούς περιπάτους).

Οι στολές που φορέθηκαν έως το 2011, οπότε και τερματίστηκε το πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων της NASA, ζύγιζαν 13,6 κιλά σε αντίθεση με τα 5,4 κιλά της νέας στολής. Αντί για τα συμπαγή μεταλλικά δαχτυλίδια που σφράγιζαν το κράνος οι αστροναύτες πλέον θα βάζουν ένα πιο μαλακό κράνος με φερμουάρ που θα προσφέρει ευρύτερο οπτικό πεδίο. Οι ραφές στα σημεία των αρθρώσεων θα εξασφαλίζουν στους αστροναύτες μεγαλύτερη ευκινησία, ενώ ειδικά γάντια για οθόνες αφής θα επιτρέπουν στο πλήρωμα του Starliner να χειρίζεται τα πάνελ ελέγχου. Επιπλέον για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία εντός της στολής, η Boeing έχει ενσωματώσει ένα σύστημα πολλαπλών στρωμάτων από τα οποία είναι δυνατή η αποβολή μικροποσοτήτων νερού και η συγκράτηση του αέρα. Οσο για τις νέες μπότες, σχεδιασμένες από την Adidas, θα είναι πιο ελαφριές και θα θυμίζουν αθλητικά παπούτσια.

Το πορτοκαλί χρώμα είχε επιλεγεί από τη NASA για τον ευκολότερο εντοπισμό των αστροναυτών στο ενδεχόμενο υποχρεωτικής προσθαλάσσωσης σε σκοτεινά νερά και το μπλε χρώμα είναι κάτι που δεν διευκολύνει τη διάσωση. Η μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του CST-100 Starliner είναι προγραμματισμένη για τον Αύγουστο του 2018 το νωρίτερο.