ΕΙΔΗΣΕΙΣ
nosokomeio

«Μετωπική» γιατρών – υπ. Υγείας για συμβάσεις

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το υπουργείο Υγείας βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις επικείμενες απολύσεις των επικουρικών γιατρών λόγω λήξης των συμβάσεών τους. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) προγραμματίζει εντός του Νοεμβρίου νέες κινητοποιήσεις. Η πρώτη έχει αναγγελθεί για την ερχόμενη Τρίτη, οπόταν θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τόνισαν την ανάγκη προσλήψεων στο ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ζήτησαν να δοθεί άμεσα παράταση της θητείας σε όλους τους επικουρικούς γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σημειώνεται ότι σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ 1.464 επικουρικοί. Από αυτούς, οι 876 που η θητεία τους έληγε στις 30/9/2016 θα παραμείνουν στο ΕΣΥ άλλο ένα έτος, καθώς δόθηκε παράταση στις συμβάσεις τους. Δεν έγινε το ίδιο για 301 επικουρικούς γιατρούς, η θητεία των οποίων λήγει από τώρα έως το τέλος του έτους. Τέλος, υπάρχουν 287 επικουρικοί που προσλήφθηκαν το 2016 και η θητεία τους λήγει τα έτη 2017, 2018 και 2019. Από το υπουργείο Υγείας έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει νέες παρατάσεις σε συμβάσεις, σημειώνοντας ότι οι θέσεις που θα μείνουν κενές θα καλύπτονται από νέους επικουρικούς γιατρούς που βρίσκονται στη σχετική λίστα της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η ΕΙΝΑΠ σε αυτήν την αμετακίνητη στάση του υπουργείου Υγείας απαντά με νέες κινητοποιήσεις. Eκτός από τη στάση εργασίας της ερχόμενης Τρίτης, προγραμματίζει πανελλαδική κινητοποίηση σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, ενώ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ κατά τη διάρκεια της οποίας κανένας επικουρικός δεν θα είναι προσωπικό ασφαλείας και σε εφημερία.