SYLLEKTIS KANELLOPOULOS

Μετέτρεψε σε.. μουσείο το σπίτι του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης! Ο άθλος ενός συλλέκτη

Σε μουσείο έχει μετατρέψει το σπίτι του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης ο 75χρονος ηλεκτρολόγος, Μιχάλης Κανελλόπουλος. Για πάνω από 40 χρόνια συλλέγει αντίκες, νομίσματα, σπαθιά, όπλα, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και πολύτιμα έργα τέχνης από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και δεκάδες άλλες χώρες. Στο σπίτι του φυλάει έναν τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό που χαίρεται να μοιράζεται με όλους τους ανθρώπους.

Κάθε δωμάτιο του σπιτιού του αποτελεί κι ένα μέρος της νεότερης ιστορίας. Ένας ολόκληρος τοίχος καλύπτεται από δεκάδες ραδιόφωνα αντίκες, τα οποία μάλιστα λειτουργούν! Στον ίδιο χώρο τοποθέτησε τηλέφωνα με το παλιότερο να χρονολογείται από το 1935, δεκάδες παλιά ρολόγια και σιδερωτήρια. Το βλέμμα πέφτει στην γωνία του δωματίου, επάνω σε μια λατέρνα. Την κουρδίζει και οι μελωδίες γυρνούν το χρόνο στη δεκαετία του 1950.

«Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε από τους Βούλγαρους όταν ήμουν μικρός. Η μητέρα μου με μεγάλωσε φτωχικά, αλλά μου έμαθε να αγαπώ την ιστορία, τον πολιτισμό. Τα διδάγματά της στάθηκαν αφορμή για να αρχίσω να συλλέγω έργα τέχνης και αντίκες», λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Κανελλόπουλος.

Σε διπλανό δωμάτιο στον τοίχο κρέμονται παλιά όπλα και σπαθιά. Στον ίδιο χώρο τοποθέτησε παλιές λάμπες πετρελαίου και παραδοσιακά οικιακά σκεύη, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιούσε η μητέρα του!

Στέκεται με καμάρι μπροστά από τους πίνακες ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Μυταρά, του Φασιανού και του Βράνου.

Συχνά επισκεπτόταν το Μοναστηράκι στην Αθήνα, το Μπιτ Μπαζάρ και την οδό Αισώπου στη Θεσσαλονίκη, για να αγοράσει κάθε λογής αντίκες. Ταξίδεψε μαζί με την γυναίκα του σε δεκάδες χώρες και έχει στο σπίτι του ένα μέρος από την ιστορία σχεδόν κάθε γωνιάς του πλανήτη.

Ο κ. Κανελλόπουλος ανοίγει το σπίτι του σε όποιον ενδιαφέρεται να δει τη συλλογή του, χαίρεται να μαθαίνει την ιστορία και να γνωρίζει τον ελληνικό και ξένους πολιτισμούς.