iatriko-ergastirio-epistimonas-eksetaseis-karkinos

Μειώνονται οι θάνατοι, αλλά αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στην Ευρώπη

Μειώνονται οι θάνατοι από καρκίνο κάθε χρόνο στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, υπάρχει πρόοδος τουλάχιστον στην Ευρώπη καθώς οι τάσεις θνησιμότητας από τον καρκίνο, μειώνονται. Μεταξύ του 2011 και του 2016 εκτιμάται ότι η μείωση θα φτάσει το 7,7% στους άνδρες και 3,3% στις γυναίκες.

Παρόλα αυτά η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που ενώ δείχνει να μειώνεται η θνησιμότητα, η ίδια η ασθένεια εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 19,3 εκατομμύρια από 14,1 εκατομμύρια που ήταν το 2012.

Κι όμως, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εξίσου εφικτή μέχρι το 2025 είναι η μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, στις οποίες ανήκει και ο καρκίνος, κατά 25% αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υποστηρίξουμε και υιοθετήσουμε υγιεινές επιλογές.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως επεσήμανε, η οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων σε προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης πρέπει να πείσουν όλες τις κυβερνήσεις να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια γι’ αυτό το σκοπό. Σε καιρούς χαλεπούς, όπως λέει, η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών με το κράτος μπορεί να προσφέρει μονό οφέλη».

Στις δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν, είναι και η αλλαγή πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου, η βελτίωση της πρόσβασης και της διαθεσιμότητας βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων, η ποιότητα της αντικαρκινικής φροντίδας και η προώθηση επενδύσεων στον έλεγχο της ασθένειας.

Μόνο με συντονισμένες δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση μπορεί να επιτευχθεί η καταπολέμηση του καρκίνου όπως τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.

«Το «μπορώ» όπως λέει, είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα, για να αρχίσει η μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί το επόμενο μεγάλο βήμα: να εμβαπτίσουμε τα «εγώ» μας στο «εμείς», στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες υποστηρικτικές οργανώσεις για να προωθήσουν τον αντικαρκινικό αγώνα και να πιέσουν το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας.

Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας.

Πηγή: naftemporiki.gr