ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια αρχιτεκτονικής και βιβλιοθήκης του κεντρικού δήμου

Παρεμβάσεις χάρη στις οποίες επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας έγιναν το περασμένο χρονικό διάστημα σε δύο κτίρια του Δήμου Θεσσαλονίκης που μέχρι τότε ήταν τα πλέον ενεργοβόρα, εξαιτίας των προ εικοσαετίας προδιαγραφών τους, αλλά και των εκτεταμένων επιφανειών υαλοστασίων στις όψεις τους.

Συγκεκριμένα το Κτίριο της Αρχιτεκτονικής είναι το μόνο κτιριακό έργο ενεργειακής αναβάθμισης από όσα χρηματοδοτήθηκαν πανελληνίως, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονομώ», με το οποίο επιτεύχθηκε ενεργειακή κλάση Α’, ενώ βρισκόταν στην κατηγορία Δ’. Εξάλλου το κτίριο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μετά τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κατατάσσεται από την κατηγορία Γ’ που ήταν στην κατηγορία Β’.

Συγκεκριμένα έγιναν παρεμβάσεις αντικατάστασης παλαιών υαλοπινάκων και κουφωμάτων, τοποθέτησης σκιάστρων, θερμομόνωση του δώματος και των επιφανειών των εξωτερικών τοίχων, αντικατάστασης των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων με περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά, αναβάθμισης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού και τοποθέτησης και λειτουργίας συστήματος αυτοματισμού κτιρίων.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, επισήμανε ότι τα δύο ενεργειακώς αναβαθμισμένα δημοτικά κτίρια, μπορούν να αξιοποιηθούν ως πιλοτικά παραδείγματα αναφοράς, για τη γενίκευση ανάλογων επεμβάσεων στο κτιριακό δυναμικό του Δήμου.

Παράλληλα με τις παραπάνω παρεμβάσεις, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην τοποθέτηση 100 ειδικών πινακίδων αναγραφής βαδίσματος σε αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης. Οι πινακίδες καθοδηγούν τον δημότη ή τον επισκέπτη σε σημαίνουσες τοποθεσίες και μνημεία της Θεσσαλονίκης ενώ αναφέρουν στοιχεία, όπως η απόσταση και ο χρόνος βαδίσματος, που απαιτεί κάθε διαδρομή.