ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16_37

Μαγική ξενάγηση στη Μεσσηνία με ένα αερόστατο!

Αξέχαστες βόλτες στον… ουρανό της Μεσσηνίας, με θέα τη μαγευτική Πύλο, τον όρμο του Ναυαρίνου και τις πιο όμορφες γωνιές της Καλαμάτας, θα απολαμβάνουν από τις 15 Μαΐου ως τις 30 Οκτωβρίου ντόπιοι και τουρίστες που θα επιβιβάζονται στα πολύχρωμα αερόστατα της Olympic Balloons.

Η εταιρία (που δραστηριοποιείται εδώ και 19 χρόνια στον κλάδο του τουρισμού) έχει ήδη καταρτίσει καθημερινό πρόγραμμα πτήσεων πάνω από την Καλαμάτα, την Κυπαρισσία, την Πύλο και την περιοχή του «Costa Navarino», και «προσκαλεί» Ελληνες, Κινέζους, Ρώσους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς να ζήσουν την περιπέτεια της περιήγησης με αερόστατο στη Μεσσηνία, για μία ώρα.

Η ιδέα

«Για την ακρίβεια, υπάρχουν διαφορετικά πακέτα, με πτήσεις διάρκειας 60 λεπτών, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη Μεσσηνία. Οι πτήσεις με αερόστατο είναι μια ιδέα που φέραμε από την Καππαδοκία, όπου ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το 1998. Θέλουμε τώρα να χτίσουμε κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, στοχεύοντας κυρίως σε περιοχές με πολλούς τουρίστες. Οι πτήσεις με αερόστατο είναι… ακριβό σπορ και δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε ολόκληρη την χώρα. Προς το παρόν, εστιάζουμε στη Μεσσηνία, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στον Μαραθώνα, με πτήσεις πάνω από τον Σχοινιά, το Καπανδρίτι και άλλα σημεία της Αττικής, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στον νομό Ηλείας» λέει στην «δημοκρατία» ο Μιλτιάδης Κοτζαγερίδης από την Olympic Balloons, που εκτελεί και χρέη… πιλότου.

Τα εισιτήρια για μια πτήση με αερόστατο διακινούνται κυρίως μέσω τουριστικών πρακτορείων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ τα πακέτα που απευθύνονται σε ιδιώτες ξεκινούν από τα 160 ευρώ/ άτομο. «Υπάρχουν, πάντως, πολλές κατηγορίες. Μπορεί, για παράδειγμα, να αγοράσει κάποιος ένα πακέτο των 180 ευρώ, με σαμπάνια, σνακ και άλλες παροχές. Αν όμως τα άτομα είναι περισσότερα, αν έρθει μια μεγάλη παρέα, η τιμή είναι καλύτερη. Εχουμε επίσης ειδικά πακέτα για οικογένειες, ενώ ετοιμάζουμε και προσφορές που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε Ελληνες τουρίστες, ώστε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το προϊόν» αναφέρει ο κ. Κοτζαγερίδης.

Στο αερόστατο μπορούν να επιβιβαστούν από τέσσερα έως 30 άτομα, που έχουν την ευκαιρία να «φορτώσουν» τη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής τους με εκπληκτικές εικόνες, ενώ η διαδρομή που ακολουθείται κάθε φορά καθορίζεται (και) από τις… διαθέσεις του ανέμου. Πριν από την απογείωση, οι επιβάτες παρακολουθούν τις προετοιμασίες του πληρώματος και το φούσκωμα των μπαλονιών, και ενημερώνονται για τους κανόνες ασφαλείας και τις διαδικασίες προσγείωσης. Το αερόστατο μπορεί να πετάξει σε ύψος 700 μέτρων. «Η πτήση είναι συναρπαστική, κάτι τελείως διαφορετικό από το ταξίδι με αεροπλάνο ή μια βόλτα με ελικόπτερο. Εχεις απόλυτη ησυχία, δεν ακούς τον θόρυβο της μηχανής. Η θέα είναι απίστευτη, η εμπειρία φανταστική. Είναι κάτι που μένει για πάντα στο μυαλό σου, δεν το ξεχνάς». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη γειτονική Τουρκία, όπου τα αερόστατα «χορεύουν» στον αέρα, μεταφέροντας καθημερινά χιλιάδες επιβάτες.

Σε άλλες χώρες

«Μόνο στην Καππαδοκία μιλάμε για περίπου 10.000 άτομα την ημέρα. Εδώ, με πέντε άτομα είμαστε ευχαριστημένοι. Είναι άλλα τα μεγέθη, άλλη η αγορά. Στην Τουρκία πετούν αερόστατα όλον τον χρόνο, υπάρχει οργάνωση, έχουν καλές τουριστικές υποδομές. Στη χώρα μας, η σεζόν είναι πολύ μικρή, από το Πάσχα ως τα τέλη Οκτωβρίου, και δουλεύουμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που έρχονται οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες. Η εταιρία έχει έξι αερόστατα στην Ελλάδα, αλλά, με τα σημερινά δεδομένα, θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση ακόμα και με τα μισά. Είναι και η οικονομική κατάσταση που δεν βοηθά – ο Ελληνας δεν έχει χρήματα να ξοδέψει».

Στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, οι τουριστικοί πράκτορες κλείνουν συνήθως για τους πελάτες τους πακέτα των 250-300 ευρώ. «Εκεί παίζουν οι τιμές, ενώ υπάρχουν και πιο ακριβά πακέτα, με 350, ακόμη και με 400 ευρώ, για προορισμούς όπως η Τοσκάνη. Είναι ο κόσμος, η ζήτηση, που καθορίζει τις τιμές. Στο εξωτερικό, οι πτήσεις με αερόστατο είναι κάτι πολύ διαδεδομένο. Βλέπεις ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη και δεν υπάρχει συγκεκριμένο κοινό για να απευθυνθείς. Εδώ είμαστε ακόμα στην αρχή» λέει ο κ. Κοτζαγερίδης.

Ξεκίνημα από το γήπεδο στα παλιά σφαγεία

Η πίστα προσγείωσης και απογείωσης των αερόστατων της Olympic Balloons θα είναι το γήπεδο που βρίσκεται στην περιοχή των παλιών σφαγείων, στη δυτική παραλία της Καλαμάτας, χώρος που παραχωρήθηκε προσωρινά από τον δήμο με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών. «Οι πτήσεις με αερόστατο είναι μια δραστηριότητα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους της Καλαμάτας, και αναμένεται να συνδράμει στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε τη συγκεκριμένη τουριστική δραστηριότητα και την υποδεχόμαστε με χαρά» ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, σχολιάζοντας τη δημιουργία «βάσης» αερόστατων στην περιοχή.

Πηγή: δημοκρατία