ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προστασία της περιοχής Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες

Μέτρα για την προστασία της περιοχής του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες λαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, έχει προκύψει η ανάγκη συντήρησης της καθοδικής προστασίας στο τμήμα του παράκτιου αναχώματος δυτικά των εκβολών του Γαλλικού Ποταμού.

Στην εν λόγω περιοχή, όπου το έδαφος βρίσκεται χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, το ανάχωμα προστατεύει τον οικισμό του Καλοχωρίου, τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται εκεί, με κυριότερη εκείνη του ρυζιού, αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Το 1998 κατασκευάστηκε μεταλλικό πασσαλοδιάφραγμα, από το Καλοχώρι μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα. Ωστόσο, καθώς η διάρκεια ζωής του αναχώματος είχε υπολογιστεί στα 20 χρόνια, θα πρέπει πλέον να γίνουν επεμβάσεις ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος από τη διάβρωση των πασσαλοσανίδων, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση του παράκτιου αναχώματος και σε πλημμυρικά φαινόμενα από την είσοδο του θαλασσινού νερού.

Την ερχόμενη Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να εγκρίνει την εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη υποδομών και δικτύων Γιάννη Γιώργου για την εκπόνηση μελέτης αντικατάστασης και συντήρησης του συστήματος καθοδικής προστασίας στο τμήμα του παράκτιου αναχώματος που είναι κατασκευασμένο με πασσαλοδιάφραγμα και με μεταλλικές πασσαλοσανίδες σε μήκος δύο χιλιομέτρων. Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 37.200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι την ανάγκη εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του αναχώματος είχε επισημάνει στο παρελθόν και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, λέγοντας ότι αν δεν γίνουν τα απαραίτητα έργα υπάρχει κίνδυνος κατακλυσμού των χερσαίων εκτάσεων με καταστροφή καλλιεργειών και ενδεχόμενες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε ζωικό κεφάλαιο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ