ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάρτιν Σουλτς: Οι γκάφες και οι πονηριές που τον κάνουν να καταρρέει στις μετρήσεις

Μπορεί η άνοιξη να ήταν μαύρη, αλλά το φθινόπωρο ίσως είναι υπέροχο. Αυτό επαναλαμβάνει, επί της ουσίας, ο Μάρτιν Σουλτς, μετά την ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) σε δύο επαναλήψεις.

Παρότι βρίσκεται πολύ πίσω από την Ανγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του SPD θέλει να πιστεύει ότι οι βαριές εκλογικές ήττες που υπέστη στην Σαρ, στις 26 Μαρτίου και στην Ρηνανία Βεστφαλία στις 7 Μαίου, δεν θα τον εμποδίσουν να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και να γίνει καγκελάριος.

Αυτό τουλάχιστον επανέλαβε στο Συνέδριο του SPD Βαυαρίας, την Κυριακή 21 Μαίου, στο Schweinfurt, διαβεβαιώνοντας τους οπαδούς του ότι «οι δύσκολες ημέρες είναι πίσω μας».
Αλλά μια ακόμη δύσκολη ημέρα γνώρισε το SPD την Δευτέρα 22 Μαίου. Αρχικά το κόμμα ήλπιζε να αντεπιτεθεί παρουσιάζοντας στα ΜΜΕ «τις μεγάλες γραμμές» του προγράμματός του για τις βουλευτικές εκλογές. Εναν μήνα πριν το Συνέδριο της 25ης Ιουνίου, όπου θα παρουσιαζόταν το σύνολο του προγράμματος, το μίνι Συνέδριο της Βαυαρίας είχε έναν και μοναδικό στόχο: να σταματήσει τα κακά σχόλια, τα οποία επανέρχονταν στα χείλη των αντιπάλων του SPD αλλά και στον γερμανικό Τύπο, ότι ο λόγος του κ. Σουλτς είναι πολύ γενικός, πλούσιος σε χαρακτηρισμούς, αλλά φτωχός σε συγκεκριμένες λύσεις.


Αλλά, αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Κυρίως γιατί πολλά γερμανικά ΜΜΕ, αναφέροντας πηγές στελεχών του SPD, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής, ότι η συνέντευξη τύπου που θα γινόταν στα κεντρικά του κόμματος, στο Βερολίνο, ματαιώθηκε. Κι αυτό, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, γιατί ο υποψήφιος καγκελάριος ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.

Την Δευτέρα, η ματαίωση διαψεύστηκε: η συνέντευξη τύπου θα γίνει κανονικά, ανακοίνωσε το SPD. Αλλά την ώρα που θα γινόταν η συνέντευξη, ένα ύποπτο δέμα που βρέθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, προκάλεσε πραγματικά την ματαίωση, τα γραφεία εκκενώθηκαν και προκλήθηκε πανικός.

Το ίδιο μεσημέρι, η ατμόσφαιρα στο SPD ήταν τεταμένη: η Katarina Barley, γενική γραμματέας του SPD, εμφανίστηκε σε γραμμή άμυνας και πέρασε ώρες να προσπαθεί να πείσει ότι οι περιπέτειες των τελευταίων 24 ωρών οφείλονται απλώς σε ένα πρόβλημα λογισμικού, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων και ομιλιών. Και επέμεινε ότι δεν υπήρχαν λόγοι διαφωνιών για το ίδιο το πρόγραμμα.


Ωστόσο, το ντοκουμέντο των 71 σελίδων που μοιράστηκε τελικά στον Τύπο, λίγη ώρα αργότερα, δεν κατόρθωσε να διαλύσει αυτή την θολή εντύπωση. Με τίτλο «Περισσότερο χρόνο για την Δικαιοσύνη. Ασφαλίστε το μέλλον και ενισχύστε την Ευρώπη», το πρόγραμμα Σουλτς είναι περισσότερο ένας κατάλογος καλών προθέσεων.

Το ντοκουμέντο-πρόγραμμα είναι διαιρεμένο σε κεφάλαια των οποίων οι τίτλοι έχουν γραφεί για να κινητοποιήσουν την καρδιά του εκλογικού σώματος του SPD («Ενα πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος», «Μια κοινωνία ανοιχτή και σύγχρονη», «Καλύτερα σχολεία και καλύτερο σύστημα υγείας»). Επιδίωξη είναι επίσης να απονομιμοποιηθεί το κόμμα της Μέρκελ σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης («Περισσότερη ασφάλεια στην καθημερινή ζωή», «Μια ελεγχόμενη πολιτική μετανάστευσης»). Ωστόσο, αυτό το κείμενο 71 σελίδων δεν απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ειδικά τι προτάσεις έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας για τους φόρους και τις συντάξεις.
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτό το φλου πρόγραμμα δεν ήρθε να παρουσιάσει ο κύριος ενδιαφερόμενος Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προτίμησε να αφήσει σε άλλους να το εξηγήσουν στους δημοσιογράφους. Τέσσερις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, η αντεπίθεση του SPD για να ξεχαστούν οι εκλογικές ήττες, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.


Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ μεγαλώνει συνεχώς τα ποσοστά της στις μετρήσεις. Αντίθετα με τον αντίπαλό της, η καγκελάριος δεν υποχωρεί στις μετρήσεις, παρότι το κόμμα της, η Ενωση Χριστιανο-Δημοκρατών (CDU), δεν έχει ακόμη παρουσιάσει το πρόγραμμά του για τις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου. Λες και τα 12 χρόνια κατά τα οποία βρίσκεται επικεφαλής της Γερμανίας αρκούν, προς το παρόν, για να πείσουν την πλειοψηφία των Γερμανών να της εμπιστευθούν εκ νέου την διοίκηση της κυβέρνησης για τέταρτη συνεχή φορά.

Σε μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Emnid, η οποία δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Bild, το CDU έχει 38 % πρόθεση ψήφου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, 12 μονάδες μπροστά από τον Σουλτς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 53% απαντά ότι θα ψήφιζε την Ανγκελα Μέρκελ αν ο εκλογικός νόμος επέτρεπε να ψηφίζεται απευθείας ο καγκελάριος, και το 29% θα ψήφιζε τον Μάρτιν Σουλτς.
Τον Φεβρουάριο του 2017, ήταν 40% αυτοί που ήθελαν να κερδίσει η Μέρκελ και 46% όσοι ήθελαν να κερδίσει ο Σουλτς. Πληροφορίες από την Le Monde