Λιγότερη τεστοστερόνη, περισσότερη κατάθλιψη
27/10/2015 Share

Λιγότερη τεστοστερόνη, περισσότερη κατάθλιψη

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο George Washington βρήκαν ότι οι άνδρες που απευθύνονταν στις υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Σε μια εποχή όπου όλο και περισσότεροι άνδρες εξετάζουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους, υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για τους άνδρες που έχουν οριακά χαμηλή τεστοστερόνη. Οι ερευνητές λοιπόν, θέλησαν να διερευνήσουν την ψυχική υγεία αυτής της ομάδας ανδρών.

Στη μελέτη , η οποία δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου στο Journal of Sexual Medecine, συμμετείχαν 200 άνδρες 20-77 ετών, με μέση ηλικία τα 48 έτη, οι οποίοι είχαν οριακά επίπεδα τεστοστερόνης με τιμές 200-350 ng.dL. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό, τη χρήση φαρμάκων, τα σημεία και τα συμπτώματα του υπογοναδισμού, την αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, τη διάγνωση κατάθλιψης ή τη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής.

Το 56% των συμμετεχόντων βρέθηκε να έχει κατάθλιψη ή/και καταθλιπτικά συμπτώματα. Επιπλέον, το ¼ των ανδρών της μελέτης έπαιρναν αντικαταθλιπτικά , ενώ παράλληλα, παρατηρηθήκαν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλά ποσοστά φυσικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες παραπονιόνταν πιο συχνά για στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη libido, λιγότερες πρωινές στύσεις, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και διαταραχές στον ύπνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το εν λόγω πεδίο χρήζει περεταίρω διερεύνησης. Κατέληξαν, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι οι κλινικοί οφείλουν να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την κατάθλιψη, τα καταθλιπτικά συμπτώματα , την παχυσαρκία και τους ανθυγιεινούς παράγοντες του τρόπου ζωής, στους άνδρες που απευθύνονται στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας με πιθανό υπογοναδισμό.

Πηγή: medicalnewstoday