xrist-thess

«Λάμπει» με την απουσία του ο εορταστικός διάκοσμος στη Θεσσαλονίκη (φωτό)

Με τον δήμο Θεσσαλονίκης να δαπανά μόλις 200.000 ευρώ για τον εορταστικό στολισμό, δεν μπορούσε παρά να είναι απόλυτα εμφανής η απουσία γιορτινού κλίματος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών της πόλης. Εξαιρούνται βέβαια η πλατεία Αγίας Σοφίας και το κάτω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους, περιοχές οι οποίες παραχωρήθηκαν για εκμετάλλευση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, με τα αρνητικά όμως και εκεί να είναι πολλά, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ (δείτε το εδώ).

Εξαιρουμένων επίσης μερικών οδών στο κέντρο της πόλης, όπως η Τσιμισκή και η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίες στολίστηκαν (όχι στο σύνολο τους) με φωτοσωλήνες, λαμπιόνια και άλλα «πρωτότυπα» στολίδια, σε όλη την υπόλοιπη πόλη δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Από αυτήν την εικόνα, μόλις ελάχιστοι ιδιώτες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν, στολίζοντας τις επιχειρήσεις τους με ίδια μέσα και πόρους, προκειμένου να δώσουν και ένα γιορτινό κλίμα, προσελκύοντας καταναλωτές. Κάνοντας μια μικρή βόλτα στο κέντρο, δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσουμε τα καταστήματα αυτά.

Σε κατάστημα σε στοά στην οδό Τσιμισκή:

xrist-thess3

Σε κεντρικό ξενοδοχείο στην οδό Εγνατία:

xrist-thess

Σε στενό που εφάπτεται με την οδό Κομνηνών, δίπλα στα Λουλουδάδικα:

xrist-thess2

Κάτι απλό και διακριτικό στην Αριστοτέλους:

xrist-thess5

Και ένα δείγμα από τον εορταστικό διάκοσμο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Καρόλου Ντηλ:

xrist-thess4

Όσον αφορά όλο τον υπόλοιπο Δήμο Θεσσαλονίκης; Μάλλον οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες θα πρέπει να διεκδικήσουν για του χρόνου κάτι καλύτερο και πιο γιορτινό, για να λένε και αυτοί ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ζουν και δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο ήταν σαφώς περισσότερο ευνοημένο.