ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eeth

Κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών για την οικονομία και την κατάσταση στην αγορά

«Για την πραγματική οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα που παράγει κοινωνικό πλούτο και αιμοδοτεί από το υστέρημά του τα δημόσια ταμεία η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Πολλά θέματα, που δεν απαιτούν δημόσιες δαπάνες, παραμένουν εκκρεμεί, ενώ η αγορά αισθάνεται μετέωρη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπουργεία παρακολουθούν την καθημερινότητα. Μόνο οι συνεχείς, ανελέητοι φόροι και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τα δημόσια ταμεία θυμίζουν στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες ότι υπάρχει κράτος»

Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τα αισθήματα των επαγγελματιών για την κατάσταση που βιώνουν, από το βήμα του επίσημου ετήσιου δείπνου του ΕΕΘ, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ζορπίδης ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου να μεταφέρουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση των υψηλών φόρων. Επανέλαβε ότι για το κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού το ΕΕΘ δε συμφωνεί ούτε με την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, ούτε με τη μείωση των συντάξεων, ούτε, φυσικά, με τις εξωπραγματικές ρυθμίσεις που προτείνει το υπουργείο Εργασίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, ο κ. Ζορπίδης ανακοίνωσε ότι για το ΕΕΘ το 2016 θα είναι έτος οργανωμένης και εντατικής επιμόρφωσης των επαγγελματιών.

Στο επίσημο δείπνο του ΕΕΘ επίσημος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός forum, μιας τράπεζας ανοιχτού διαλόγου, το οποίο θα φιλοξενήσει το σύνολο των φορέων και οργανωμένων δομών τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, έτσι ώστε, με βάση τα ακίνητα του Ταμείου, να καταγραφούν και να εξελιχθούν οι προτάσεις και θέσεις των άμεσα εμπλεκομένων.

Όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να διαμορφωθεί μια συνολική πολιτική αξιοποίησης των ακινήτων αυτών, στην οποία θα αποτυπώνεται το όραμα ανάπτυξης της περιοχής.

Στο δείπνο του ΕΕΘ χαιρέτισαν ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας,  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Στην αίθουσα έδωσαν το παρόν βουλευτές, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των αρχών της Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η Eurobank, η Alpha Bank, η ΔΕΘ – Helexpo  και ο ΟΑΣΘ, ενώ δωροθέτες ήταν οι αεροπορικές εταιρίες Aegean Airlines, η Astra Airlines και η Air Berlin.