ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΟΤΖΙΑΣ: Μια νέα προσπάθεια πρέπει να είναι καλά προετοιµασµένη

Τη θέση ότι Λευκωσία και Αθήνα θα πρέπει να εργαστούν για µια νέα ευκαιρία προς επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος συγχρόνως επισήµανε ότι η ευκαιρία αυτή «θα πρέπει να είναι καλά προετοιµασµένη για να είναι αποτελεσµατική».
Ο Έλληνας υπουργός είχε χθες συνάντηση µε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην οποία πήραν µέρος ο Κύπριος οµόλογος του, Ιωάννης Κασουλίδης, και αντιπροσωπείες και από τις δύο κυβερνήσεις. Στην
συνέχεια ο υπουργός πήρε µέρος σε συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου, η οποία κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Οι συζητήσεις του κ. Κοτζιά ολοκληρώθηκαν στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στην διάρκεια γεύµατος εργασίας. Μετά το γεύµα οι δύο υπουργοί έκαναν δηλώσεις στους δηµοσιογράφους.
Ο Νίκος Κοτζιάς, αναφερόµενος στην διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, υπογράµµισε µεταξύ άλλων: -Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις πήραν την πραγµατική τους διάσταση και αυτό αποτελεί «µια µεγάλη κατάκτηση» -Πολλοί είχαν την αίσθηση στη διάσκεψη της Γενεύης (τον περασµένο Ιανουάριο) ότι αυτά που λέγαµε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, «τα λέγαµε για το θεαθήναι».
-Στο Κραν Μοντανά «είδαµε µια Τουρκία που έπαιζε µε τις λέξεις, αλλά, όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων, δεν ήταν έτοιµη για ουσιαστική λύση».
Ο κ. Κοτζιάς καταλόγισε ευθύνη στον ειδικό σύµβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, λέγοντας ότι «πήγε απροετοίµαστος στη διάσκεψη».
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι τόνισε στη διάσκεψη πως «κατά τη γνώµη της Ελλάδος και της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας ο δρόµος για λύση του Κυπριακού είναι η απαλλαγή της Κύπρου από τα δεσµά δύο Συνθηκών του 1959-60, της Συνθήκης Εγγυήσεων και της Συνθήκης Συµµαχίας.
Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δόθηκε µια µάχη για το Κυπριακό
στο Κραν Μοντανά «χέρι µε χέρι» µε την Ελλάδα. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο φίλος Νίκος Κοτζιάς έδωσαν µάχη σε πεδίο, που δεν δόθηκε ποτέ ξανά, στο πεδίο της ασφάλειας και των εγγυήσεων», επεσήµανε ο κ. Κασουλίδης.
Χθες ήταν στο βόρειο τµήµα της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση µε τον Μουσταφά Ακιντζί, και δείπνο εργασίας µε τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η υφιστάµενη κατάσταση στην Κύπρο δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα» και ανέφερε πως η διαδικασία λύσης διακόπηκε δύο φορές µε αποτυχία.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνοντας πως «δεν είναι σωστό να πραγµατοποιεί µονοµερώς η ελληνοκυπριακή πλευρά βήµατα στα ενεργειακά αποθέµατα, που
βρίσκονται γύρω από την Κύπρο». Σε αυτά, είπε, «µερίδιο έχει και ο τουρκοκυπριακός, λαός».
Οι υπουργοί εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδος, Κασουλίδης και Κοτζιάς, δήλωσαν ότι οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, «όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιµες».
Ο κ. Κοτζιάς επεσήµανε πως δουλειά των υπουργών Εξωτερικών είναι «να βοηθήσουν την Τουρκία να καταλάβει τις υποχρεώσεις της». Η ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL προχωρά οµαλά στο τεµάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και αναµένεται ότι το γεωτρύπανο θα προσεγγίσει σύντοµα το κοίτασµα «Ονησίφορος». Το κοίτασµα έχει πάρει το όνοµα του από τον ‘Αγιο Ονησίφορο, που χθες
ήταν η µέρα της µνήµης του. Ο Άγιος γεννήθηκε στην Πόλη και όταν ενηλικιώθηκε πήγε στην Πάφο και έζησε στο χωριό Αναρίτα.

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ

πηγή : Απογευματινή Κωνσταντινούπολης 19/07/2017