ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ee

Κομισιόν: Προειδοποίηση σε έξι χώρες και λήψη μέτρων για μείωση των ελλειμμάτων τους

Οι ευρωπαϊκές αρχές προειδοποίησαν την Τετάρτη έξι χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας και την Ιταλίας, πως τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για τα επόμενα χρόνια υπάρχει κίνδυνος να παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ για τις δαπάνες και ζήτησε τη λήψη μέτρων για μια μείωση των ελλειμμάτων.

Η Κομισιόν προειδοποίησε την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Φινλανδία, την Ιταλία και την Ρουμανία, σχετικά με ανησυχίες για τη συμμόρφωσή τους με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

«Έχουμε αναγνωρίσει έξι χώρες των οποίων οι στρατηγικές προϋπολογισμού ενδέχεται να ενέχουν κινδύνους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων και γι’ αυτό το λόγο στέλνουμε μια πρώιμη προειδοποίηση σήμερα».

Οι προειδοποιήσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, έχουν ζητήσει περισσότερη ευελιξία στο πλαίσιο των κανόνων, επιχειρηματολογώντας πως οι τελευταίοι μπορούν να επιβραδύνουν τις οικονομίες του μπλοκ.

Η ΕΕ εισήγαγε το 2013 αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, καθώς η κρίση χρέους είχε θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες και πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, για τις υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες που επιβαρύνουν την ανάπτυξή τους και πρέπει να διορθωθούν.

Στοιχεία έδειξαν πως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κροατία και η Βουλγαρία έχουν υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες, κυρίως λόγω του μεγάλου χρέους, της υψηλής ανεργίας και των αδύναμων τραπεζικών συστημάτων.

Άλλες επτά χώρες διαθέτουν οικονομικές ανισορροπίες οι οποίες όμως δεν θεωρούνται «υπερβολικές»: η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία.