ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kolombia

Κολομβία: Έναρξη νέας φάσης διαλόγου με τους αντάρτες FARC

Την έναρξη μιας νέας φάσης διαλόγου με τους αντάρτες της οργάνωσης FARC, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, παρά το πλήγμα που υπέστη μία ημέρα νωρίτερα με την απροσδόκητη απόρριψη από τους πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της συμφωνίας ειρήνης.

«Ζήτησα από τον Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που όρισα εκ νέου επικεφαλής διαπραγματευτή (…), να αρχίσει συζητήσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να διευθετήσουμε όλα τα ζητήματα που είναι απαραίτητο, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία και να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο όλης της Κολομβίας να τελειώνουμε με τον πόλεμο με τις FARC», τόνισε ο Σάντος το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δεν σημαίνει ότι η μάχη για την ειρήνη χάθηκε», εκτίμησε νωρίτερα ο Ροντρίγκο Λοντόνιο, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Τιμολέον Χιμένες ή Τιμοσένκο, ο επικεφαλής της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, από την Αβάνα, όπου διεξήχθησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει να «βελτιωθεί» η συμφωνία ειρήνης που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα, ο Λοντόνιο διαβεβαίωσε ότι οι αντάρτες παραμένουν «πιστοί σε αυτό που έχει συμφωνηθεί» και θα τηρήσουν «την αμοιβαία και οριστική κατάπαυση του πυρός για την ανακούφιση των θυμάτων της σύρραξης και για να τιμήσουν τη συμφωνία με την κυβέρνηση» του Σάντος.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας κάλεσε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων στο μέγαρο Κάσα ντε Ναρίνιο «για να τους ακούσει, να αρχίσει έναν διάλογο και να αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει».

«Δεν εγκαταλείπω και θα συνεχίσω να επιδιώκω την ειρήνη ως την τελευταία ημέρα της θητείας μου διότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αφήσουμε μια καλύτερη χώρα στα παιδιά μας», είπε το βράδυ της Κυριακής, μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.