limani 4

Κοινή δήλωση των τριών αρμόδιων Υπουργών για ΟΛΠ και ΟΛΘ

Σε κοινή έκκληση για «στήριξη» εκ μέρους των εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ που αντιτίθενται στις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών και την επακόλουθη ανησυχία για τα εργασιακά τους δικαιώματα, προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ναυτιλίας και Εργασίας, λέγοντας πως «βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων» και τονίζοντας πως «καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν, μάλιστα σε τόσο δύσκολες, αντιφατικές και αντίξοες συνθήκες, δεν έχει δώσει τόσο σαφή και συστηματικά δείγματα γραφής στην κοινή με τους εργαζόμενους προσπάθεια για την επίτευξη στόχων με σταθερότητα και προοπτική.

Ολόκληρη η δήλωση των κ.κ Τσακαλώτου-Δρίτσα-Κατρούγκαλου

Με κάθε ευκαιρία, μήνες τώρα, η κυβέρνηση έχει πολλές φορές διακηρύξει ότι στη διαδικασία υλοποίησης των δεσμευτικών, με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές, ιδιωτικοποιήσεων, βασικό μέλημα παραμένει η προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Ιδιαίτερα για τις αλλαγές ως προς το διευθυντικό δικαίωμα που θα συνεπιφέρει η πώληση του 51% των μετοχών των Α.Ε. ΟΛΠ και ΟΛΘ, η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία όχι μόνο υπερασπίζονται προς κάθε κατεύθυνση την ανάγκη διατήρησης ασφαλών και σταθερών σχέσεων εργασίας στα λιμάνια, αλλά επί μήνες τώρα, σχεδόν καθημερινά, έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και έχουν προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για τη θεσμική και πραγματική κατοχύρωσή τους.

Ήδη βρισκόμαστε σε φάση ολοκλήρωσης αυτών των πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.

Καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν, μάλιστα σε τόσο δύσκολες, αντιφατικές και αντίξοες συνθήκες, δεν έχει δώσει τόσο σαφή και συστηματικά δείγματα γραφής στην κοινή με τους εργαζόμενους προσπάθεια για την επίτευξη στόχων με σταθερότητα και προοπτική.

Καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν, δεν έχει κάνει τέτοιο πολύμηνο, λεπτομερή, ενδελεχή και άκρως ειλικρινή διάλογο με τις Ενώσεις των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, γυναίκες και άνδρες, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των εργαζομένων να αξιολογήσουν θετικά την έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης και να συνεισφέρουν δημιουργικά δίνοντας στήριξη στην προσπάθεια για ρεαλιστική και βιώσιμη λύση.

Καλούμε, τέλος, όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα και με οποιοδήποτε τρόπο στην παραγωγική λειτουργία των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης να βοηθήσουν στην προσπάθεια για μια δίκαιη λύση που άμεσα και μακροπρόθεσμα θα αποβεί σε όφελος όλων»