ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kalitexnis

Καλλιτέχνης συνελήφθη επειδή άφηνε περαστικούς να την αγγίξουν σε «απόκρυφα» σημεία

Έναν πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο προκλητικό τρόπο, επέλεξε η Ελβετή καλλιτέχνης Milo Moiré για να παρουσιάσει το project της με αποτέλεσμα την… σύλληψή της.

Το project που ονομάζεται «Mirror Box», είχε στο επίκεντρο την Moiré, να περπατάει σε κεντρικούς δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων με ένα τεράστιο κάτοπτρο να καλύπτει το σώμα της και έδινε την ευκαιρία σε περαστικούς να πιάσουν τα… γεννητικά της όργανα.

Φωνάζοντας μέσα από ένα μεγάφωνο, η Milo προσκαλούσε αγνώστους να βάλουν τα χέρια τους μέσα στο κουτί και να ψηλαφίσουν είτε τα στήθη, είτε τα γεννητικά της όργανα για ένα χρονικό διάστημα 30 δευτερολέπτων.
kalitexnis2

Σύμφωνα με την καλλιτέχνη, επρόκειτο για μια performance με συμβολικό χαρακτήρα, για να αναδείξει την συναινετική φύση των σεξουαλικών πράξεων: «Οι γυναίκες έχουν σεξουαλικότητα, όπως και οι άντρες. Εντούτοις, οι γυναίκες είναι σε θέση να αποφασίζουν για το αν, πότε και πώς θέλουν να τους αγγίξουν και πότε δεν θέλουν».

H Moiré έχει ήδη παρουσιάσει, ανενόχλητη, την performance της σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Amsterdam και το Dusseldorf. Παρ’όλα αυτά, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, όταν βρέθηκε στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου, για να παρουσιάσει το «Mirror Box», η αστυνομία την συνέλαβε. Η καλλιτέχνιδα πέρασε ένα 24ωρο στη φυλακή και κλήθηκε να πληρώσει 4ψήφιο χρηματικό πρόστιμο.
kalitexnis3

Σήμερα, όντας αποφυλακισμένη, η Moiré δηλώνει πως η σύλληψη της είναι δείγμα της «έλλειψης ενότητας» μέσα στην Ευρώπη και προτείνει οι νόμοι για τις δημόσιες εμφανίσεις να είναι κοινοί σε όλες της χώρες της Ε.Ε.