ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιόνια Οδός: Αντίρριο Γιάννενα σε μόλις 100 λεπτά – Ατάκα για τη γραβάτα του Τσίπρα

 Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα της Ιόνιας Οδού, 27 χιλιομέτρων από την Αμφιλοχία μέχρι την Άρτα
– Με το νέο τμήμα που περιλαμβάνει 5 μεγάλες γέφυρες παρακάμπτονται οι στροφές της περιοχής του Μενιδίου
– Εντυπωσιάζουν οι εικόνες του αυτοκινητόδρομου που μειώνει εντυπωσιακά τους χρόνους των μετακινήσεων
– Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Χρήστος Σπίρτζης και η Όλγα Γεροβασίλη που μίλησαν μετά τα εγκαίνια
– Η επόμενη φάση των έργων στην Ιόνια Οδό μέχρι να γίνει πραγκατικότητα το Αθήνα – Γιάννενα σε 3 ώρες  

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα της Ιόνιας Οδού από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αμφιλοχίας έως και την παράκαμψη Άρτας, μήκους 27 περίπου χιλιομέτρων. Σήμερα σε κυκλοφορία βρίσκονται το τμήμα από Αντίρριο έως Ανισόπεδο Κόμβο Αμφιλοχίας συνολικού μήκους 102 χλμ. και το τμήμα από την αρχή της παράκαμψης Άρτας (περιοχή Σελλάδες) έως και την Πέρδικα Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 53 χλμ. Με την παράδοση αυτών των ενδιάμεσων 27 χιλιομέτρων, η Ιόνια Οδός γίνεται ένας ενιαίος αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων. Εντός Αυγούστου, θα παραδοθούν σε κυκλοφορία και τα τελευταία 14 χιλιόμετρα του τμήματος Πέρδικα Ιωαννίνων έως την ένωση με την Εγνατία Οδό και ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού θα είναι στο σύνολο του σε κυκλοφορία.

Με το νέο τμήμα, παρακάμπτονται οι στροφές της περιοχής Μενιδίου και η διάρκεια της διαδρομής από Α/Κ Αμφιλοχίας έως και Παράκαμψη Άρτας, μειώνεται σχεδόν στο μισό και από 40 λεπτά που διαρκεί σήμερα μέσω υφιστάμενης εθνικής οδού, δε θα ξεπερνά τα 20 λεπτά μέσω Ιόνιας Οδού. Το σύνολο του τμήματος διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. καθόλο το μήκος του, ενώ στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται 5 γέφυρες, 22 άνω και κάτω
διαβάσεις και 34 οχετοί.

Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης εθνικής οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

«Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου, θα μπορούσε να έχει παραδοθεί αρκετούς μήνες νωρίτερα, από τον περασμένο Μάρτιο όμως καθυστέρησε λόγω των προβλημάτων με τις απαλλοτριώσεις» είπε ο κ. Σπίρτζης για να συμπληρώσει πως «κάποιοι έχουν την ευθύνη των καθυστερήσεων», ζήτημα το οποίο θα διερευνηθεί γενικότερα σε όλη την Ελλάδα όπου παρατηρούνται ανάλογες καταστάσεις σε έργα.

Ο υπουργός τόνισε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν όταν το 2018 εγκατασταθεί το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, όταν επιτευχθεί -σε συνεννόηση με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες, που έχουν δανείσει για τα έργα- η μείωση της τιμής των διοδίων και όταν συμπληρωθούν τα έργα υποδομής. Ο κ. Σπίρτζης, αναφέρθηκε εξάλλου, στη σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων με τον αυτοκινητόδρομο, όπως και στη σύνδεση της Ιόνιας οδού με την Αλβανία, αλλά και στα αντιπλημμυρικά έργα που δεν είχαν προβλεφθεί στο συνολικό σχεδιασμό, που έπρεπε να έχει η Ιόνια Οδός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε: «Δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε ότι τα έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, σε κανέναν υπουργό, περιφερειάρχη, δήμαρχο. Ανήκουν στον ελληνικό λαό που τα πληρώνει. Και εμείς όλοι μαζί δοκιμαζόμαστε για την αποτελεσματικότητά μας, για το ξεπέρασμα αγκυλώσεων του παρελθόντος και για τη συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση ,προκειμένου να ωριμάσει και να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα τα έργα υποδομής». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο γγ του υπουργείου Υποδομών Γιώργιος Δέδες, δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Η χώρα θα βγει από την κρίση και τα μνημόνια

Οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Όλγα Γεροβασίλη, στάθηκαν κατά την ομιλία τους αλλά και σε δηλώσεις τους στη χθεσινή έξοδο της χώρας στις αγορές, εκφράζοντας τη βεβαιότητα, πως η χώρα θα βγει από την κρίση και τα μνημόνια.  «Ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα, τον επόμενο Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, αφού προηγουμένως υπογράμμισε πως βήμα-βήμα με σκληρή και συλλογική δουλειά η κυβέρνηση πετυχαίνει σε όλους τους τομείς.

«Είναι το στοίχημα της χώρας, να ξεπεράσει οριστικά την κρίση, να είναι μια κανονική ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι δέσμευση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα να βγάλει τη χώρα από την κρίση που την έβαλαν άλλοι. Βήμα- βήμα, χωρίς πανηγυρισμούς, με πολύ συστηματική δουλειά, το επιτυγχάνουμε σε όλους τους τομείς, ξεπερνώντας και αγκυλώσεις και εμπόδια, με συλλογική δουλειά και προσπάθεια» είπε ο κ Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Τα μηνύματα είναι προφανή. Αυτά στα οποία δεσμευόμαστε απέναντι στους δανειστές, αλλά κυρίως απέναντι στον ελληνικό λαό, τηρούνται, τον Αύγουστο του επόμενου χρόνου η χώρα θα είναι έξω από τα μνημόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα».

Κατά τον χαιρετισμό της η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως «βήμα-βήμα η χώρα ξανακτίζεται» και επισήμανε πως οι μέρες έχουν θετικές ειδήσεις, ενώ είπε πως η κυβέρνηση έχει λόγους με θάρρος να αντιμετωπίζει το άμεσο μέλλον και να βλέπει με αισιοδοξία και προοπτική την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

Πηγή: cityvoice.gr – & newsit.gr