ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται σήμερα στην… υπηρεσία της επιχειρηματικότητας;

Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία βρίσκονται σήμερα στην… υπηρεσία της επιχειρηματικότητας;

Τι είναι οι μικροπιστώσεις και τα Κέντρα Υπηρεσιών Ανάπτυξης microSTARs; Με ποιον τρόπο η συμμετοχή σε εκθέσεις συμβάλλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων; Ποιες είναι οι λύσεις τις οποίες προσφέρει ο τραπεζικός τομέας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών;

Οι απαντήσεις στα συγκεκριμένα κρίσιμα για το ελληνικό επιχειρείν ερωτήματα δόθηκαν από τους πλέον ειδικούς στην εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας με τη συμμετοχή πλήθους επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Η εκδήλωση είχε τη στήριξη του ΚΕΠΑ (Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης) και της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ και χορηγούς την Eurobank και την «Σαμαράς και Συνεργάτες –Σύμβουλοι Μηχανικοί».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, με κλειστές τράπεζες, με επιτόκια τριπλάσια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με υπερφορολόγηση και γραφειοκρατία, με δυσβάσταχτα βάρη για τους μικρομεσαίους, με υψηλό ενεργειακό κόστος και με την οικονομική αστάθεια να πλήττει τη χώρα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας χαιρετίζοντας την εκδήλωση η οποία –όπως είπε- αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης –Νέοι Ορίζοντες και γι’ αυτό «αγκαλιάστηκε» από την Περιφέρεια. «Για να έρθει η ανάπτυξη πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες πως «η Περιφέρεια είναι αρωγός στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ δίνει μάχη προκειμένου να ανοίξουν επιτέλους οι άξονες του ΕΣΠΑ που αφορούν στην επιχειρηματικότητα». Όπως, επίσης, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, προς την κατεύθυνση της στήριξης του επιχειρείν και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην περιοχή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε, μεταξύ άλλων, στη σύσταση της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, ενώ «είμαστε αρωγοί σε κάθε υγιή προσπάθεια όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις προκειμένου να βάλουμε ένα ‘’λιθαράκι’’ ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κ. Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης ο οποίος είναι και μέλος του Συνδέσμου.

«Η διοίκηση του Συνδέσμου μας επέλεξε το συγκεκριμένο θέμα διότι θεωρούμε πως είναι άκρως επίκαιρο, καθώς η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εντείνουν την οικονομική ασφυξία στο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό μήνυμα που λαμβάνει καθημερινά από την αγορά ο Σύνδεσμος που προσπαθεί –με τα μέσα που διαθέτει- να σταθεί αρωγός στα μέλη του δείχνοντας διεξόδους σε μια σειρά προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη ρευστότητας», είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- «Νέοι Ορίζοντες», Γιώργος Ιωαννίδης και πρόσθεσε: «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τα λουκέτα είναι πλέον αναπόφευκτα για χιλιάδες επιχειρήσεις οι οποίες τα τελευταία χρόνια δίνουν μάχη για να κρατηθούν ζωντανές στην αγορά. Και αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν».

Με αγώνες της… «Φόρμουλα 1» περιέγραψε το επιχειρείν ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης- «Νέοι Ορίζοντες», Ιωάννης Φωτιάδης. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην αφετηρία με τα… οχήματά τους (σ.σ. εννοώντας προφανώς τις επιχειρήσεις τους), από τα οποία κάποιοι φρόντισαν να έχουν αφαιρέσει τα καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δώσει έμφαση στην αφαίμαξη την οποία υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τους δυσβάσταχτους φόρους, την έλλειψη ρευστότητας και τις υπέρογκες επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας. «Είμαστε στην αφετηρία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος όπου όχι μόνο πρέπει να τερματίσουμε αλλά να κάνουμε και τον καλύτερο χρόνο. Όμως κάποιοι μας στερούν τα… καύσιμα και δεν μας αφήνουν να λειτουργήσουμε στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Είναι εκείνοι οι οποίοι αποκαλούσαν τους μικρομεσαίους ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αυτή ραχοκοκαλιά, όμως, λόγω των υπέρμετρων επιβαρύνσεων έχει ραγίσει και κινδυνεύει να καταρρεύσει».

One Stop Shop και Living Lab από την Περιφέρεια

Στη διάρκεια της ημερίδας ο Διευθυντής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση της Περιφέρειας να δημιουργήσει ένα μοναδικό σημείο διεπαφής με τον επιχειρηματία (One Stop Shop), να υποστηρίξει την Εφαρμοσμένη Έρευνα και τις Συνεργασίες, να λειτουργήσει ως «Ζωντανό Εργαστήριο-Living Lab» (με δοκιμή επιχειρηματικών ιδεών και τεχνολογικών λύσεων από τις υπηρεσίες της ΠΚΜ, με παροχή υποστήριξης σε καινοτόμες ιδέες και με αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων επιχειρήσεων και φορέων), να συμμετέχει σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να δημιουργήσει δίκτυο προθερμοκοιτίδων και να ιδρύσει Επενδυτικό Κεφάλαιο για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Προβολής 12μηνου Τουρισμού καθώς και Προβολής Αγροτικών Προϊόντων που υλοποιεί ήδη η ΠΚΜ, στα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων, αλλά και στις δράσεις Κρατικών Ενισχύσεων που θα «τρέξουν» προσεχώς στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Εργαλείο ανάπτυξης οι εκθέσεις εάν…

«Εκθεσιακό προϊόν και ανάπτυξη» ήταν το θέμα της ομιλίας του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, Αλέξη Τσαξιρλή ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως για να είναι πετυχημένη και αποτελεσματική η παρουσία των επιχειρήσεων σε μια έκθεση θα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένη και προσεγμένη. «Η συμμετοχή σε εκθέσεις μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, καθώς ανοίγει το δρόμο για δικτύωση με πελάτες και δίκτυα διανομής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αρκεί να είναι πολύ καλά οργανωμένη και να γίνεται στοχευμένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαξιρλής ο οποίος έκανε Ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει στο χώρο των Εκθέσεων η ΔΕΘ- Helexpo ΑΕ, αλλά και στα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν για τη Θεσσαλονίκη και τις επιχειρήσεις της οι κλαδικές της εκθέσεις.

Μικροδάνεια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις

Τις «νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες με οδηγό της μικροπιστώσεις», ανέλυσε ο project manager στο ΚΕΠΑ, Νεοκλής Στάμκος παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του ΚΕΠΑ που αφορά στα Κέντρα Υπηρεσιών Επιχειρηματικής Ανάπτυξης «microSTARS». Όπως, μεταξύ άλλων, σημείωσε ο κ. Στάμκος, «το ΚΕΠΑ έχει καταξιωθεί ως μία δυναμική περιφερειακή δομή που προάγει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ παρέχει άμεσα τις υπηρεσίες της, με απόλυτη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις, σε θέματα αναπτυξιακών δράσεων, καθώς και σε θέματα έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης για ευκαιρίες χρηματοδότησης εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Αναφερόμενος ειδικά στη δράση microSTARS, ο κ. Στάμκος υπογράμμισε πως στόχο έχει να υποστηρίξει τις πολύ μικρές (έως 10 άτομα) και τις μικρές (έως 50 άτομα) επιχειρήσεις που εδρεύουν στις πόλεις της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς και να διευκολύνει την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων-start ups, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο δομές στη Θεσσαλονίκη (Αγγελάκη 3) και στο Κιλκίς, μέσω της οποίας παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης όπως η συμβουλευτική υποστήριξη μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων, ανέργων ή νέων που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ χορηγούνται μικροδάνεια σε υφιστάμενες (οι οποίες λειτουργούν τουλάχιστον 5-6 μήνες) επιχειρήσεις μεταποιητικές, εμπορικές, παραγωγικές, υπηρεσιών – με εξαίρεση αυτές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Τα ποσά που χορηγούνται (χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις) κυμαίνονται από 1.000 έως 25.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής από 3 έως 5 έτη και επιτόκιο από 6%.

Eurobank: Ενισχύει εξωστρέφεια και καινοτομία

Στις πρωτοβουλίες της Eurobank για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών του Τομέα Δικτύου Καταστημάτων Δυτικής Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας της Τράπεζας, Γιώργος Κηπουρός υπογραμμίζοντας την ανάγκη μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με έμφαση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία που «αποτελούν μονόδρομο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική του τόπου».

Ο κ. Κηπουρός επισήμανε ακόμη ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο, ενώ αναφέρθηκε στη δυναμική της Eurobank η οποία από το 2016 πέρασε στην κερδοφορία και είναι έτοιμη –έχοντας ήδη εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα- να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Το «Πανόραμα» των χρηματοδοτικών λύσεων

Τις επιλογές και τις λύσεις που έχουν σήμερα ή θα έχουν εντός των επόμενων μηνών οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο «μέτωπο» της χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων ανέλυσε διεξοδικά ο διευθυντής του Τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της «Σαμαράς και Συνεργάτες- Σύμβουλοι Μηχανικοί», Νίκος Κασιμάτης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και στα 26 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σε 9 τομείς (Αγροδιατροφή, Υγεία – φάρμακα, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, Ενέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Μεταφορές, Υλικά – κατασκευές, Πολιτισμός – δημιουργικές βιομηχανίες και Τουρισμός)

με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Ο κ. Κασιμάτης παρουσίασε ακόμη τις ενδεικτικές δράσεις και τα ποσά που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ για να ενισχύσουν:

  1. Την Επιχειρηματικότητα
  • Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (250 εκατ. ευρώ)

-Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων (120 εκατ. ευρώ)

  • Αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών (λιανικό εμπόριο, εστίαση), (50 εκατ. ευρώ)
  1. Την Εξωστρέφεια

-Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση ΜΜΕ (50 εκατ. ευρώ)

-Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας-Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα (50 εκατ. ευρώ)

-Ενίσχυση νέων και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (80 εκατ. ευρώ)

  1. Τις νέες επιχειρήσεις

-Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (80 εκατ. ευρώ)

-Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση (50 εκατ. ευρώ)

-Franchising (25 εκατ. ευρώ)

4. Την έρευνα και την καινοτομία

-«Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (280 εκατ. ευρώ)

-Καινοτομικές συνεργατικές συστάδες επιχειρήσεων στους τομείς της RIS3 (Innovation Clusters) (25 εκατ. ευρώ)

-Seal of Excellence (50 εκατ. ευρώ)

Επίσης, ο κ. Κασιμάτης παρουσίασε τις προϋποθέσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στο νέο αναπτυξιακό νόμο και τα είδη ενισχύσεων, καθώς και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για την ελληνική οικονομία όπως:

-το Αναπτυξιακό Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) που αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων

-το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) που έχει σκοπό τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων που θα στοχεύουν, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση με τη δημιουργία χρηματοδοτικών μέσων όπως δάνεια επιμερισμού κινδύνου και εγγυήσεις.

-την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΕ που αφορά τα εξής:

  • Δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις (μικροπιστώσεις – microfinance): Χορήγηση δανείων μέχρι ποσού 25.000 € σε ιδιώτες για τη δημιουργία ή την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων
  • COSME (Ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις): Δάνειο, για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης ή σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων (πάγια και άυλα πάγια) , από €35.000 έως €150.000
  • Έρευνα και καινοτομία (Horizon 2020 – H2020)
  • «Σχέδιο Γιούνκερ» (EFSI: Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) Χορήγηση δανείων για υποδομές έρευνας και ανάπτυξης, ΤΠΕ, σε ΜΜΕ κ.λ.π.