ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν το σχολείο λόγω δυσκολίας στη μετακίνηση!

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών σε σχολεία, κυρίως, της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές αναγκάζονται να διανύουν αποστάσεις έως και 3χλμ. προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία γονιών και μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μίκρας, όπου 140 μαθητές αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολικό συγκρότημα με τα πόδια ή στην καλύτερη περίπτωση με τους γονείς τους. Να σημειωθεί ότι ο δρόμος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, στενός και χωρίς πεζοδρόμια.

Η σχετική οδηγία αναφέρει ότι δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια για αποστάσεις κάτω των 3χλμ (από το σπίτι κάθε μαθητή προς το σχολείο). Συνεπώς, για τα δρομολόγια Πλαγιάρι – 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, Νέο Ρύσιο – 2ο ΓΕΛ Μίκρας και Σουρωτή – ΓΕΛ Βασιλικών και ΕΠΑΛ Βασιλικών αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στην κατεύθυνση άμεσης αποδοχής από τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών της πρότασης τροποποίησης της ΚΥΑ 24001/2013 που υποβλήθηκε από την ομάδα εργασίας, την οποία συνέστησε το ΥΠΕΣ και συγκεκριμένα την πρόταση αλλαγής στα 2500 μέτρα για μαθητές γυμνασίων και στα 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ καθώς και την πρόταση, ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά των μαθητών με δημόσια σύμβαση και στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδεδειγμένη πεζή διαδρομή να βεβαιώνεται αυτό από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Ακόμη, κοινό αίτημα φορέων και γονιών είναι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα μεταφοράς μαθητών, ώστε κάθε χρονιά και για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη, ασφαλής και δωρεάν μεταφορά όλων των παιδιών από και προς τα σχολεία τους, αφού μόνο τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν μπορούν να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Παράλληλα, σήμερα γονείς του 1ου και 5ου δημοτικού σχολείου Συκεών έχουν προγραμματίσει για τις 08:30 συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ίδιο ζήτημα. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι: «Τα παιδιά και οι γονείς των σχολείων μας διανύουν καθημερινά πάνω από ένα χιλιόμετρο για να φτάσουν στο προορισμό τους, το οποίο λόγω μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή μας είναι μαρτύριο. Θεωρούμε ότι η μεταφορά των μαθητών μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη που την επιβάλλει η έλλειψη σχολικής μονάδας στην περιοχή μας».