ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25770594_Britain_Summer_Solstice_JPEG_7df5a.limghandler

Θερινό Ηλιοστάσιο και Strawberry Moon: ένα σπάνιο φαινόμενο

Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου κάπου περί τα τέλη Ιουνίου, όπου έχουμε περίπου 17 ώρες φωτός. Η ονομασία θερινό ηλιοστάσιο προέρχεται από τη λατινική λέξη solstitium που σημαίνει «ήλιος σε ακινητοποίηση». Αυτό συμβαίνει επειδή ο ήλιος σταματάει όσο κατευθύνεται βόρεια προς τον Τροπικού του Καρκίνου και στη συνέχεια επιστρέφει πίσω προς τα νότια. Έτσι, οι μέρες στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζουν να γίνονται μικρότερες.
Ωστόσο, το 2016 είναι μια ξεχωριστή χρονιά, επειδή το θερινό ηλιοστάσιο συμπίπτει με το Strawberry Moon, ένα φαινόμενο που συμβαίνει πολύ σπάνια.

Τι είναι το Strawberry Moon;
Είναι μια πανσέληνος η οποία εμφανίζεται τον Ιούνιο και το όνομά της προέρχεται από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής. Η συγκεκριμένη πανσέληνος σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν της φράουλας. Τα δύο γεγονότα συμπίπτουν μία φορά κάθε 70 χρόνια.

Πότε είναι το θερινό ηλιοστάσιο;
Στο βόρειο ημισφαίριο, μπορεί να πέσει σε διαφορετικές ημερομηνίες από έτος σε έτος, μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου.
Το 2016, ήταν χθες Δευτέρα 20 Ιουνίου. Η ανατολή έγινε στις 4.45 π.μ. και το ηλιοβασίλεμα στις 22.34 .

Γιατί το θερινό ηλιοστάσιο είναι σημαντικό;
Είναι μια ξεχωριστή μέρα για πολλούς, δεδομένου ότι σημαίνει την έναρξη του καλοκαιριού. Συνδέεται με πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, καθώς διαφορετικές κουλτούρες το γιορτάζουν και πιστεύουν ότι συμβολίζει την ανανέωση, τη γονιμότητα και τη συγκομιδή.

Γιατί το Στόουνχεντζ είναι σημαντικό για το ηλιοστάσιο;
To Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού. Βρίσκεται στην κομητεία του Γουΐλτσιρ και είναι το πιο δημοφιλές μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο για την γιορτή της μεγαλύτερης ημέρας, επειδή ευθυγραμμίζεται με τα ηλιοστάσια. Ο ανατέλλων ήλιος φτάνει μόνο στη μέση του μνημείου μια ημέρα του έτους, όταν λάμπει στον κεντρικό βωμό. Φέτος, αναμένεται να το επισκεφθούν περίπου 20.000 άνθρωποι.

Πηγή: tanea.gr