ΕΙΔΗΣΕΙΣ
citigroup

Η Citi «σβήνει» από τις εκθέσεις της το Grexit

Η τράπεζα που επινόησε τον όρο «Grexit» δεν πιστεύει πλέον πως μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη βρίσκεται στο τραπέζι. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Citi απέσυρε το «Grexit» από το βασικό της σενάριο για τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.

Οι αναλυτές της Citi, με επικεφαλής την Giada Giani, εκτιμούν πλέον πως οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη θα οδηγήσουν σε χαλάρωση των πιέσεων από την πλευρά των δανειστών. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και στην πλευρά των πιστωτών και δεν προμηνύει πλέον ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις.

«Ως εκ τούτου, αποσύρουμε από το βασικό μας σενάριο την μακροχρόνια εκτίμηση μας ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη τα επόμενα ένα με τρία χρόνια» τονίζουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.

Ωστόσο, οι ίδιοι δεν προβλέπουν ότι θα είναι εύκολη διαδικασία η εκταμίευση των επόμενων δόσεων και η επίτευξη μιας ελάφρυνσης του χρέους.

Οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα διάσωσης έχουν ξεκινήσει και ο δρόμος μέχρις τις επόμενες εκταμιεύσεις δόσεων προβλέπεται ανοδικός, σημειώνουν στην έκθεση. Τονίζουν επίσης πως συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους δύσκολα θα αρχίσουν πριν από τις γερμανικές εκλογές του 2018 και η σταθεροποίηση της οικονομίας είναι εύθραυστη.