ΕΙΔΗΣΕΙΣ
potamos

Η ώρα του εισαγγελέα για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ποταμό Επανομής!

 

Στη μήνυση με αριθμό 30103/2016, που κατατέθηκε από τον Δημόσιο Κατήγορο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης κ.Χρίστο Σιμούλη, Δασοπόνο,  κατονομάζονται τρία άτομα ως υπεύθυνα για την  παράνομη αμμοληψία που έγινε μέσα στον υδροβιότοπο του Ποταμού, καθώς και για την «παράνομη εκχέρσωση δασικής έκτασης και αλλαγής χρήσης αυτής, πράξεις τελεσθείσες εντός οικοτόπου περιοχής Natura 2000 και καταφυγίου άγριας ζωής», όπως αναφέρεται επί λέξει.

Ο Δημόσιος Κατήγορος του Δασαρχείου που ρωτήθηκε σχετικά από το «Φάρο του Θερμαϊκού», αρνήθηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των ατόμων εναντίον των οποίων υποβλήθηκαν οι μηνύσεις, λέγοντας ότι από την ώρα που η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των Εισαγγελικών αρχών, η ανακοίνωση των ονομάτων αυτών που διώκονται είναι δικό τους θέμα, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Ανέφερε όμως ότι λόγω της σοβαρότητας του αδικήματος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δασών Θεσσαλονίκης θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή εκ μέρους της υπηρεσίας, όταν διεξαχθεί η σχετική δίκη.

Πρέπει να αναμένεται ότι η τακτική ανάκριση που θα διαταχθεί από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, θα αποκαλύψει ενδεχομένως και το άτομο ή τα άτομα εκείνα που έδωσαν εντολή στα μηχανήματα και τα οχήματα του Δήμου Θερμαϊκού να εισέλθουν στην προστατευόμενη περιοχή για να διαπράξουν τα αδικήματα της παράνομης αμμοληψίας και της εκχέρσωσης-ισοπέδωσης τμήματος του υδροβιότοπου. Αδικήματα που σύμφωνα με το Νόμο 3937/2011, τιμωρούνται με φυλάκιση 8 μηνών και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

Σημειώνεται, ότι αντίγραφο της μηνυτήριας αναφοράς στάλθηκε προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της αιρετής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την επιβολή στο Δήμο Θερμαϊκού διοικητικού προστίμου, όπως προβλέπει ο Νόμος 1650 του 1986. Και φυσικά το πρόστιμο αυτό, δεν πρόκειται να το πληρώσουν οι δράστες της διπλής καραμπινάτης παρανομίας, που σημειώθηκε μέσα στην προστατευόμενη περιοχή του υδροβιότοπου Επανομής, αλλά οι δημότες, μέσω των δυσβάσταχτων δημοτικών τελών.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης συνέταξε έκθεση ζημίας για την καταστροφή που συντελέσθηκε με την εκχέρσωση και ισοπέδωση έκτασης μέσα στην περιοχή Natura 2000 για να κατασκευαστεί πάρκινγκ για τα beach bar της περιοχής.

Η καταστροφή αυτή, με την εκρίζωση των αγριογκορτσιών και των αλμυρικίων έχει υπολογισθεί στις 15.149 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό η τεράστια ζημία που προκλήθηκε με την αμμοληψία στις φωλιές των πουλιών Θαλασσοσφυριχτές, στην καταστροφή του Κρίνου της θάλασσας που φύεται στην περιοχή και ακόμη στη μεγάλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συντελέσθηκε.