internet

Η μαύρη αγορά του διαδικτύου: Στοιχεία πολιτών πωλούνται για μια χούφτα ευρώ

Ένας από τους γνωστότερους χάκερ ο επονομαζόμενος Ιβάν Β από τη Βουλγαρία είναι στο στόχαστρο των αρχών. Σύμφωνα με το Έθνος,  το οποίο τον εντόπισε, ακολουθώντας τα ψηφιακά ίχνη του, προέκυψε πως τα θύματά του υπολογίζονται σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ενώ στις χώρες δράσεις του βρίσκονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος.

AdTech AdΣτη μαύρη αγορά του Iντερνετ διακινούνται καθημερινά χιλιάδες λίστες που περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Προσωπικά e-mails, διεύθυνση κατοικίας, προσωπικοί αριθμοί κινητών και σταθερών τηλεφώνων, ακόμα και ΑΦΜ, καταλήγουν στα χέρια επικίνδυνων κακοποιών.

«Οι λίστες μας για την Ελλάδα είναι τρεις. Η πρώτη περιλαμβάνει περίπου 50.000 επιχειρηματικά e-mails και τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, φαξ και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η δεύτερη λίστα περιέχει περίπου 150.000 e-mails και η τρίτη προσφέρει περίπου 290.000 e-mails. Η πληρωμή γίνεται μέσω PayPal», επισημαίνει ο χάκερ, τον οποίο προσέγγισαν προσποιούμενοι τους ιδιοκτήτες μιας μικρής εκδοτικής εταιρείας που επιθυμεί άμεση απόκτηση πελατολογίου.

Τα στοιχεία αυτά πωλούνται συνήθως σε εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ και διαφημίζουν προϊόντα μέσω internet. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως είπε ο Ιβάν, έχουν ακόμη λίστες emails για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία κτλ. «Εάν αγοράσεις περισσότερο από έναν κατάλογο, θα σου κάνουμε μεγάλη έκπτωση», λέει και σημειώνει πως όλα τα emails που προσφέρει τα έχει τεστάρει και είναι ενεργά.

«Η τελευταία ενημέρωση έγινε τον Απρίλιο του 2016. Δεν υπάρχουν διπλότυπα», λέει.

Μάλιστα τα δύο εκ των 4 δειγμάτων που προώθησε όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, περιελάμβαναν συνολικά 5.266 εγγραφές emails, και οι περισσότερες  διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφορούσαν προσωπικά δεδομένα απλών πολιτών. Στα εν λόγω στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της εφημερίδα περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, το υπουργείο Παιδείας, ο κλάδος Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κ.α.

«Τα emails αποτελούν προσωπικό δεδομένο, είναι έμμεσος τρόπος αναγνώρισης φυσικού προσώπου. Αποτελούν «Κερκόπορτα» για να διεισδύσουν οι χάκερ στους υπολογιστές μιας εταιρείας ή ενός προσώπου. Απαξ και το πετύχουν, θα μπορούν να βρουν όλα τα στοιχεία μας, κωδικούς σε τράπεζες , μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναλλαγές, φορολογικά στοιχεία και στη συνέχεια να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή να τα χρησιμοποιήσουν σε άλλες παράνομες δραστηριότητες…Στις μέρες μας το email μας είναι συνδεδεμένο με τον υπολογιστή και το κινητό μας. Η παραβίασή του οδηγεί σε μεγάλο κίνδυνο» εξηγούν αξιωματικοί της Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τιμοκατάλογος

200.000 επιχειρηματικά e-mails 40 ευρώ
350.000 προσωπικά e-mails 50 ευρώ
Επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο 70 ευρώ
Όλα τα παραπάνω μαζί 80 ευρώ
Δεδομένα 22 χωρών από 350 ευρώ 300 ευρώ