ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΚΟΘ σε μια sold out συναυλία στη Ροτόντα -τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε 15′

Αν την περασμένη Τρίτη βρισκόσουν έξω από την Αίθουσα Συναυλιών «Σόλων Μιχαηλίδης», όπου κάνει πρόβες η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη Λεωφόρος Νίκης 73, θα έβλεπες με έκπληξη συγκεντρωμένους περίπου 500 μουσικόφιλους που περίμεναν υπομονετικά -πολλοί από τις 8 πμ. Περίμεναν για να αποκτήσουν το πολυπόθητο χαρτάκι εισόδου για τη δωρεάν συναυλία που θα δώσει η ΚΟΘ.

την Παρασκευή 9 Ιουνίου, αύριο βράδυ στις 20:00, στη Ροτόντα19024517_10213588323321769_551776893_o

Ο καθένας από τους παρευρισκόμενους στην ουρά μπορούσε να αποκτήσει μόνο ένα από τα δωρεάν εισιτήρια και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε 15 λεπτά! Οι καλά ενημερωμένοι όμως φίλοι της Ορχήστρας το γνώριζαν από την αρχή. Όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν προετοιμασμένοι πως θα χρειαστεί να ξυπνήσουν νωρίς αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος. Δεν τους ενόχλησε η αναμονή στην ουρά. Αντίθετα δεν έκρυβαν τη χαρά τους φεύγοντας με το… μαγικό χαρτάκι στα χέρια και την ανυπομονησία να ακούσουν ζωντανά την αγαπημένη ορχήστρα της Θεσσαλονίκης τις «Τέσσερις Εποχές»  του Βιβάλντι σε ένα ξεχωριστό χώρο, όπως η Ροτόντα.

19024757_10213588322801756_1785801211_o

Λίγα λόγια για τη συναυλία:

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει και φέτος στο επιβλητικό μνημείο της πόλης, για μία υπέροχη συναυλία που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

images

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το αριστούργημα του Βιβάλντι ‘Οι Τέσσερις Εποχές’, καθώς και γνωστές άριες από όπερες του ‘Κόκκινου παπά’, όπως ‘Agrippo’, ‘Orlando Furioso’, ‘L’ Olimpiade’ κ.α., τις οποίες θα ερμηνεύσει ο κόντρα τενόρος Νικόλας Σπανός, που διαπρέπει στο εξωτερικό.  Οι ‘Τέσσερις εποχές’ είναι τα τέσσερα πρώτα από μία σειρά δώδεκα κοντσέρτων που έγραψε ο Βιβάλντι για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και continuo (cembalo). Το κάθε κοντσέρτο εκφράζει και μία εποχή του χρόνου, ενώ υπάρχει και ένα σονέτο για το καθένα που ενέπνευσε τον Βιβάλντι για να γράψει τη μουσική τους. Τα σονέτα θα απαγγείλει η αγαπημένη ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Το έργο δίνει την ευκαιρία στο βιολί να αναπτύξει όλη τη χαρακτηριστική για τη λαμπρότητά της τεχνική του κορυφαίου συνθέτη και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπημένα έργα όλων των εποχών. Σόλο βιολί ο εξάρχων βιολιστής της Κ.Ο.Θ. Σίμος Παπάνας.

Διεύθυνση ορχήστρας/βιολί: Σίμος Παπάνας
Κόντρα τενόρος: Νικόλας Σπανός
Αφήγηση: Κλειώ Δανάη Οθωναίου
defaultΠρόγραμμα:

Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741):
Άρια ‘Sovvente il sole’ από το έργο ‘Andromeda Liberata’, RV Anh.117

Οι τέσσερις εποχές: Άνοιξη (Allegro-Largo-Allegro)
Κοντσέρτο αρ.1 σε μι μείζονα, έργο 8, RV269

Άρια ‘Se lento ancora il flumine’ από το έργο ‘Agrippo’, RV Anh.137

Οι τέσσερις εποχές: Καλοκαίρι (Allegro non molto-Adagio-Presto)
Κοντσέρτο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 8, RV315

Άρια ‘Sol da te, mio dolce amore’, από το έργο ‘Orlando Furioso’, RV 728

Άρια ‘Mentre dormi, amor fomenti’, από το έργο ‘L’ Olimpiade’ RV 725

Οι τέσσερις εποχές: Φθινόπωρο (Allegro – Adagio molto- Allegro)
Κοντσέρτο αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 8, RV293

Άρια ‘Gelido in ogni vena’, από το έργο ‘Farnace’ RV 711

Οι 4 εποχές: Χειμώνας (Allegro non troppo – Largo – Allegro)
Κοντσέρτο αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 8, RV297

Άρια ‘Sum in medio tempestatum’ RV 632