ΕΙΔΗΣΕΙΣ
stealth-maxitika kina

Η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο που παράγει stealth μαχητικά

To J-20, το πρώτο stealth μαχητικό που έχει αναπτυχθεί από την Κίνα, φαίνεται ότι έχει μπει στην φάση της παραγωγής, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

Ένα νέο μαχητικό αποκαλύφθηκε στις 25 Δεκεμβρίου στον αεροδιάδρομο του εργοστασίου της Chengdu Aviation Corporation, φέροντας τον αριθμό «2101». Όπως υποδεικνύεται σε δημοσίευμα του blog Eastern Arsenal του Popular Science, εν αντιθέσει με προηγούμενους αριθμούς που είχαν θεαθεί σε προηγούμενα J-20 (συγκεκριμένα, το όγδοο πρωτότυπο, που έκανε την παρθενική του πτήση στα τέλη Νοεμβρίου, είχε «2017»), ο αριθμός αυτός δείχνει ότι πιθανότατα να πρόκειται για το πρώτο μιας σειράς παραγωγής (Low Rate Initial Production- LRIP) πέρα από τα όρια των πρωτοτύπων, για στρατιωτική χρήση. Το στάσιο LRIP είναι το στάδιο στο οποίο η εταιρεία κατασκευάζει αρκετά μαχητικά (12-24) για πτήσεις δοκιμών και αξιολόγησης από την κινεζική πολεμική αεροπορία, προκειμένου να γίνουν πλήρως αντιληπτές οι δυνατότητές του πριν αρχίσει η μαζική παραγωγή. Η κανονική χρήση αναμένεται να αρχίσει το 2018-2019.

Το 2101 είναι το 9ο μαχητικό J-20 που κατασκευάζεται μέσα σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών. Όπως σημειώνει το Eastern Arsenal, η Κίνα γίνεται η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αρχίζει την παραγωγή stealth μαχητικών, μετά τις ΗΠΑ, κάτι που θα της δώσει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων ασιατικών πολεμικών αεροποριών. Αν και δεν φαίνεται να είναι ικανό για supercruise (πτήση σε υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς τη χρήση μετάκαυσης), τα stealth χαρακτηριστικά, η μακρά του εμβέλεια και οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του το καθιστούν ισχυρό όπλο στο κινεζικό οπλοστάσιο. Επίσης, στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνεται ισχυρό ραντάρ AESA, αισθητήρες υπερύθρων και κάμερες στην άτρακτο, προκειμένου να παρέχεται στον πιλότο εικόνα VR 360 μοιρών (όπως και στα avionics του αμερικανικού F-35). Ο οπλισμός του περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας όπως οι PL-12, PL-15, PL-21, και μικρότερης όπως οι PL-8 και PL-10. Σε συνδυασμό με τη χρήση πλατφορμών anti-stealth όπως το drone «Divine Eagle», οι αισθητήρες του δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει άλλα stealth μαχητικά, όπως τα αμερικανικά F-22 και το F-35.

Πέρα από το J-20, η κινεζική πολεμική αεροπορία (PLAAF) έχει και άλλα stealth χαρακτηριστικών προγράμματα στα σκαριά, όπως το μαχητικό J-31, το βομβαρδιστικό H-20 και το stealth drone «Sharp Sword».