ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορική εφαρμογή της πλειονοψηφίας και η βιογραφία του Ηλία Ηλιού, σε δύο νέες εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Δύο νέες εκδόσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία βρίσκονται ήδη στη διάθεση του κοινού.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε και διατίθεται η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας με θέμα «Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω. Η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου, τον Απρίλιο του 2014, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γ. Πιτσάκη (1944-2012), διακεκριμένου καθηγητή της Ιστορίας του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου. Στην έκδοση αυτή, μέσα από τις εισηγήσεις πλειάδας επίλεκτων Ελλήνων ιστορικών, αποκαλύπτεται το εύρος της εφαρμογής της αρχής της πλειονοψηφίας -ακρογωνιαίου λίθου των δημοκρατικών διαδικασιών- σε έναν μεγάλο αριθμό συλλογικών σωμάτων κατά το παρελθόν, σε ιστορικές περιόδους που πολλές φορές εκπλήσσει.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της σειράς «Βιογραφίες πολιτικών», εκδόθηκε ο τόμος «Ηλίας Ηλιού», που συνέγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, με τη συνδρομή της επιστημονικής επιμέλειας του Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Εδώ παρουσιάζεται η πολιτική διαδρομή και δράση ενός πολιτικού που υπήρξε σημαντικότατο στέλεχος της Αριστεράς, με πλούσια κοινοβουλευτική παρουσία και δράση, με άρτια νομική κατάρτιση αλλά και ευρύτατη παιδεία, λάτρης των γραμμάτων και μαχητικός δημοτικιστής. Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε για μια μακρά και πολυτάραχη περίοδο βουλευτής και Πρόεδρος στη συνέχεια της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), άνθρωπος με μεγάλη αγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα και με μειλίχιο χαρακτήρα, για τον οποίο έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού ολόκληρου του πολιτικού φάσματος. Η πορεία της ζωής του είναι συνυφασμένη μέχρι τον θάνατό του με την ιστορία της Αριστεράς, έστω και αν οι απόψεις που κατά καιρούς υποστήριξε δεν έτυχαν πάντα της αποδοχής των συναγωνιστών του.