ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γυναίκα που έβαλε το πορνό στο YouTube (video)

Tο καλλιτεχνικό πορνό στοχεύει στο πάντρεμα της ερωτικής πράξης με την άρτια κινηματογραφική της παρουσίαση και τον ρεαλισμό.

Μία εκ των δημιουργών που προωθούν τη νέα τάση είναι η σκηνοθέτιδα, συγγραφέας και σεναριογράφος, Erika Lust που κατάγεται από τη Σουηδία και ζει στην Ισπανία. Στη σειρά ταινιών XConfessions, η σεξουαλική πράξη απεικονίζεται με όρους ταινίας hardcore, ωστόσο σημαντικότερη από την ίδια την πράξη, είναι η ίδια η αισθητική και οι «μη χάρτινοι» πρωταγωνιστές.

Η Erika επιλέγει προσεκτικά τον χώρο των γυρισμάτων, τα ρούχα, τα έπιπλα, κάθε λεπτομέρεια. «Αυτό που επιθυμώ είναι να επαναφέρω τον ενθουσιασμό στον θεατή του πορνό, θέλω να διηγηθώ την ίδια ιστορία ειπωμένη με διαφορετικά λόγια», έλεγε πρόσφατα στον Independent. «Θέλω να παίξω με τις αισθήσεις, να κερδίσω νέο κοινό αφού κάνω ταινίες τις φαντασιώσεις ενός μέσου ανθρώπου. Η απενοχοποίηση του πορνό γίνεται μέσα από την υψηλής αισθητικής παραγωγή», αναφέρει η ίδια.

Τα μοντέλα και οι ηθοποιοί δεν είναι πάντα εξιδανικευμένοι και κινούνται έξω από τα στερεοτυπικά στεγανά της Χολιγουντιανής παραγωγής. Η απαστράπτουσα εικόνα δίνει τη θέση της σε μια ματιά που θυμίζει ευρωπαϊκό, γαλλικό κινηματογράφο. Άλλωστε η ίδια η Lust αντλεί την έμπνευση της από ταινίες σαν το Nymphomaniac του Trier ή το Love του Gaspar Noé.

Η λογική της είναι η εξής. Σκέψου πως βλέπεις μια αγαπημένη σου ταινία που περιέχει σκηνές σεξ. Όταν φτάνουμε στην ερωτική σκηνή, το σεξ γίνεται κανονικά μεταξύ των πρωταγωνιστών και όλα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο on camera. Φυσικά η Lust δουλεύει με επαγγελματίες ηθοποιούς πορνό οι οποίοι δηλώνουν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη «διαφορετική» συνεργασία μαζί της μιας και τους δίνει την ευκαιρία να βαδίσουν (και) πάνω σε σενάριο. Οι ταινίες της όμως καλύπτουν όλα τα γούστα και περιλαμβάνουν όλες τις φυλές.

Η «ανεξάρτητη» πορνογραφική παραγωγή της Lust της έχει ανοίξει τις πόρτες για συνέδρια, ομιλίες, συνεντεύξεις στα μεγαλύτερα έντυπα, ενώ το YouTube προβάλλει πλέον κανονικά τα τρέιλερ και αποσπάσματα των ταινιών της, εκείνα που δεν παραβιάζουν τουλάχιστον τις ρυθμίσεις ασφαλείας. Το YouTube ακολουθεί άλλωστε μια πιο ήπια πολιτική σε σχέση με την απεικόνιση γυμνού σε σχέση με το Facebook και το Instagram για παράδειγμα.

pr2 pr3

«Μέσα από τις ταινίες μου θέλω να εξερευνήσω όλες τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, τους διαφορετικούς χαρακτήρες, τα σεξουαλικά φετίχ, τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουμε το σεξ», δηλώνει η σκηνοθέτης. Και γι΄αυτό τον λόγο συνομιλεί καθημερινά με κόσμο μέσω από το προφίλ της στο Twitter.

Ένα άλλο στοιχείο που κάνει την παραγωγή της Lust διαφορετική, είναι το γεγονός πως η ίδια κάνει «φεμινιστικό πορνό» για το οποίο έχει τιμηθεί. «Οι πρωταγωνίστριες μου δεν είναι οι κλασικές γυναίκες – υποχείρια που περιμένουν να πηδηχτούν. Έχουν βούληση, θέληση, χαρακτήρα δυνατό. Στις περισσότερες ταινίες οι άντρες είναι οι βασικοί χαρακτήρες και οι γυναίκες είναι απλά εκεί για να πηδηχτούν. Εγώ δεν ακολουθώ αυτά τα στερεότυπα», ανέφερε η σκηνοθέτης.

Πραγματικές ιστορίες και φαντασιώσεις ανθρώπων που γυρίζονται σε ταινίες μικρού μήκους με δομημένους χαρακτήρες και πλοκή, λοιπόν. Αυτή είναι η νέα τάση στο πορνό και πάει πολύ καλά σε ό,τι αφορά τα «νούμερα» και τις πωλήσεις, παρουσιάζοντας σταθερή ανοδική τάση.

Φυσικά η Lust δεν είναι η πρώτη που προχωρά σε παραγωγή ταινιών «θετικών στερεοτύπων». Πρωτοπόρος στο είδος θεωρείται η Νεοϋορκέζα Candice Royalle που πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2015 σε ηλικία 65 ετών. Η Royalle σάρωσε την πορνογραφική σκηνή τη δεκαετία του 1980 με τη διεθνώς αναγνωρισμένη σειρά της ερωτικών ταινιών, κινηματογραφώντας από την οπτική γωνία της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του πορνό, η Royalle έπαιξε σε πάνω από 25 ταινίες ενηλίκων πριν αποσυρθεί το 1980. Το 1984 ίδρυσε τη δική της εταιρία παραγωγής ταινιών ενηλίκων, την Femme Productions.

Για την εταιρεία της ανέφερε: «Δημιούργησα αυτή τη σειρά ώστε να βάλω τη γυναικεία φωνή στις ταινίες ενηλίκων και να δώσω στους άνδρες κάτι που θα μπορούσαν να μοιραστούν με την γυναίκα με την οποία βρίσκονται. Οι σύμβουλοι συχνά προτιμούν να χρησιμοποιούν τις ταινίες μου όταν δουλεύουν με ζευγάρια λόγω της «φιλικής προς τις γυναίκες» προσέγγισής τους του «θετικού σεξουαλικού μοντέλου» που προβάλλεται».

Η Royalle αγωνίστηκε επίσης σκληρά ενάντια στην έλλειψη φυλετικής διαφορετικότητας στο πορνό, παράγοντας την σειρά «Femme Chocolat» με καστ ηθοποιών και σκηνοθετών διαφορετικών εθνικοτήτων.

Αντί επιλόγου σημειώνουμε πως η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε χρηματοδοτήσει τη συμπατριώτισσα της Lust, Mia Engberd για να ολοκληρώσει τις ρεαλιστικές πορνογραφικές ταινίες της με στόχο «την αλλαγή των στερεοτύπων». «Μην αφήνεις τις εμπορικές δυνάμεις να ελέγχουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, είσαι όμορφη, ακριβώς έτσι όπως είσαι και έτσι να χαίρεσαι το σεξ», ήταν το κεντρικό μήνυμα της Σουηδικής καμπάνιας.

candida

Ο επίσημος ιστότοπος της Erika Lust, εδώ

Πηγή: news247.gr