ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Εκδηλώσεις, δρώμενα, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις είναι κάποιες από τις προτάσεις για αυτό το διήμερο του Σεπτεμβρίου που αν και φθινοπωρινό ημερολογιακά η ατμόσφαιρα θυμίζει τα μέσα του καλοκαιριού.

Το πρωί αρχίζει «μαγεμένα» με έναν διαφορετικό περίπατο στην πόλη που διοργανώνεται από τα Public , την πολιτιστική εταιρία dot2dot και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αφετηρία το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θεματική : «Ο μύθος των Μαγεμένων». Ο περίπατος θα βασίζεται στο βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου με τίτλο: «Οι Μαγεμένες (Las Incantades)» . Αργότερα θα επακολουθήσει συζήτηση με την συγγραφέα.

Ημερίδα με θέμα «Τι έχει αλλάξει στην θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος;» οργανώνει σήμερα το Ογκολογικό Κέντρο – Μονάδα Παγκρεατικού Καρκίνου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και απευθύνεται σε ιατρούς και νοσηλευτές. Οι εργασίες της ημερίδας θα γίνουν στο ξενοδοχείο «NIKOPOLIS», με έναρξη στις 9.00 και ολοκλήρωση στις 14.30. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μοριοδοτούμενη.

Για τους λάτρεις του κρασιού ενδιαφέρουσα εκδήλωση σήμερα θα διεξαχθεί στο θέατρο Άλσους της Νέας Ελβετίας στις 7.00μμ. με τίτλο «Κρασί και Σταφύλι». Οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν άφθονο κρασί και σταφύλι. Ο πολιτιστικός Σύλλογος Χαριλάου θα παρουσιάσει χορευτικό δρώμενο δίνοντας διαφορετικό ύφος και χρώμα στην εκδήλωση.

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21.00μμ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιέρωμα στην συμπλήρωση των 40 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας από την Κ.Ο.Θ. ,θα είναι μια μοναδική βραδιά που όλοι οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αξεπέραστες μελωδίες όπερας ερμηνευμένες από γνωστούς Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές.

Το βράδυ στις 21.00μμ. στην Μικρή Θεατρική Σκηνή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα ανέβει η θεατρική παράσταση «Κατσαρίδα» του Β.Μαυρογεωργίου από την ομάδα Μικρός Βορράς. Σε αυτό το αντί-ηρωικό ντανταϊστικό μιούζικαλ οι θεατές θα ψυχαγωγηθούν με το ταξίδι μιας διαφορετικής «κόκκινης κατσαρίδας» που στόχος της είναι να ανέβει στο φεγγάρι.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας αλλά και της αστρολογίας σήμερα η ομάδα των Hikers Thessaloniki, τελειόφοιτοι του Τ.Ε.Φ.Α.Α. με ειδικότητα στις Υπαίθριες Αθλητικές Δραστηριότητες διοργανώνει μια διαφορετική πεζοπορία στο Δάσος του Σέιχ Σου με τίτλο «Πεζοπορία στα αστέρια!» .Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι παραβρισκόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν διάφορους αστερισμούς καθώς θα υπάρχουν τοποθετημένα τηλεσκόπια στον χώρο. Ώρα έναρξης 20.00μμ.

Τα φεστιβάλ θα είναι δυο αυτό το διήμερο. Το 7ο Greenwave Festival που έχει αρχίσει ήδη από την Παρασκευή στο χώρο του Δημοτικού Πάρκου της ΧΑΝΘ για τους φυσιολάτρες της Θεσσαλονίκης. Εκεί θα γίνονται συναυλίες, συζητήσεις, προβολές ταινιών, εργαστήρια και διάφορες άλλες εκδηλώσεις ώστε να έρθουν σε επαφή με έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και τουρισμού οι κάτοικοι της πόλης.

Το 2ο Oktoberfest που πραγματοποιείται στο Beer O’Clock από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Δευτέρα είναι το 2ο μεγάλο φεστιβάλ των ημερών. Η ιδέα προέρχεται από το γνωστό Βαυαρέζικο φεστιβάλ μπύρας του Μονάχου που τελείται κάθε τέλη Σεπτέμβρη. Η Βαυαρική κουλτούρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση.

Το 6ο διεθνές ποδηλατικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί αυτό το διήμερο όπου αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα αγωνιστούν στην Θεσσαλονίκη αλλά και στον Δήμο Βόλβης. Το Σάββατο θα τελεστεί αγώνας αντοχής 140 χιλιομέτρων στον Σταυρό του Δήμου Βόλβης ενώ την Κυριακή με χώρο εκκίνησης τις «Ομπρέλες» της Νέας παραλίας Θεσσαλονίκης στις 10.00πμ. θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας ατομικής χρονομέτρησης των αθλητών. Ο χώρος διεξαγωγής του αγώνα θα είναι το κομμάτι της Νέας παραλίας μέχρι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα στον Δήμο Θερμαϊκού ο Κολυμβητικός Αθλητικός όμιλος Θερμαϊκού Κ.Α.Ο.Θ. με συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το τμήμα Αθλητισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. του Δήμου Θερμαϊκού θα διοργανώσουν τον Κολυμβητικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας «Thermaikos Open Water 2017» στην παραλία των Νέων Επιβατών.

Την Κυριακή είναι η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ.Ασίας και θα διεξαχθούν εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Θεσσαλονίκη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου διοργάνωσαν εκδήλωση για την επέτειο. Στις 10.00πμ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Θεού Αγίας Σοφίας και έπειτα ο Περιφερειάρχης θα πραγματοποιήσει ομιλία. Στις 10.30πμ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων και τρισάγιο στον ανδριάντα του Χρυσοστόμου Σμύρνης ( έναντι του Ιερού Ναού).

Στις 21.00μμ. στην Μικρή Θεατρική Σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα ανέβει η παράσταση «Ο Βιος του Ευστράτιου» του Θωμά Βελισσάρη από το Θέατρο Ετερότητα. Η παράσταση πραγματεύεται την συγκυρία του έρωτα, της ύπαρξης, τα όρια του πραγματικού και του φανταστικού, της ζωής και του θανάτου.

Για μια συνεχόμενη χρονιά σιγά σιγά ολοκληρώνεται η ΔΕΘ με την συναυλιακή αυλαία να κλείνει ο Σάκης Ρουβάς στον Υπαίθριο χώρο. Φέτος ήταν μια δυναμική χρονιά για τον θεσμό και οι επισκέπτες που παραβρέθηκαν ήταν χιλιάδες.

Το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή ευκαιρία για να αποδράσουμε από την καθημερινότητα και μαζί με αγαπημένα μας άτομα να απολαύσουμε στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

Αυτό το διήμερο τα δρώμενα και οι εκδηλώσεις είναι πολλά οπότε τι καλύτερο από μια βόλτα στα σοκάκια και στους δρόμους της πόλης που μας περιμένουν για να τα εξερευνήσουμε και να τα ξαναανακαλύψουμε από την αρχή!