ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εως 10€ η προμήθεια στις τράπεζες για εμβάσματα λόγω capital controls

Από 1 έως 10 ευρώ στοιχίζει η υπηρεσία άμεσης αποστολής εμβασμάτων από τράπεζα σε τράπεζα στην Ελλάδα, που χρησιμοποιείται κατά κόρον λόγω των capital controls.
Τα χρήματα φτάνουν στον προορισμό τους την ίδια ημέρα που ο χρήστης θα δώσει την εντολή, ενώ σε μερικές περιπτώσεις εντός ολίγων λεπτών. Βασική προϋπόθεση, η εντολή για το έμβασμα να δοθεί έως τις 14.30 το μεσημέρι, διαφορετικά η πίστωση γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Οι νέες υπηρεσίες γρήγορης αποστολής χρημάτων από τράπεζα σε τράπεζα προσφέρονται από την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Τα επείγοντα

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει την υπηρεσία «επείγοντα εμβάσματα». Η δυνατότητα αποστολής επείγοντος εμβάσματος παρέχεται με επιπλέον χρέωση 10 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς, τώρα, έχει την υπηρεσία «έμβασμα online», που προσφέρει πληρωμές πραγματικού χρόνου. Με το «έμβασμα online» και 1 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση οι μεταφορές των χρημάτων σας σε συγκεκριμένες τράπεζες στην Ελλάδα εκτελούνται μέσα σε δευτερόλεπτα και τα χρήματα είναι διαθέσιμα άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για εμβάσματα σε ευρώ προς Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Αττικής, για ποσά έως 12.500 ευρώ ανά συναλλαγή.

Από την πλευρά της, η Eurobank προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες. Η πρώτη λέγεται «real time έμβασμα». Η συναλλαγή ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά, ενώ ο αποστολέας ενημερώνεται με sms ή e-mail για την πίστωση των χρημάτων του. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από τον υπολογιστή μέσω της υπηρεσίας e-Banking, από το κινητό μέσω m-Banking, από το τηλέφωνο μέσω Europhone Banking και από τα ταμεία των καταστημάτων. Η δεύτερη ονομάζεται «έμβασμα express».

Μπορείτε να στείλετε έως 12.500 ευρώ προς οποιονδήποτε καταθετικό λογαριασμό ή πιστωτική κάρτα εντός Ελλάδος, είτε στα καταστήματα Eurobank και Δικτύου Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είτε τηλεφωνικά στο EuroPhone Banking, με κόστος 3 ευρώ για αποστολή σε καταθετικό λογαριασμό, 2 ευρώ για αποστολή σε πιστωτική κάρτα και 1 ευρώ για αποστολή μέσω των κέντρων αυτόματων συναλλαγών. Η αυθημερόν αποστολή ισχύει εφόσον η καταχώριση του εμβάσματος πραγματοποιηθεί Δευτέρα – Παρασκευή έως τις 14.30, διαφορετικά το «έμβασμα express» αποστέλλεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Ελεγχοι δύο ταχυτήτων για κεφάλαια εξωτερικού

Σε απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλλονται όσοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό με εμβάσματα την περίοδο 2009-2011, καθώς πρέπει να αποδείξουν στην Εφορία (με ένα βουνό από δικαιολογητικά και αποδείξεις) ότι είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσους «ταξίδεψαν» τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες με τη «λύση» αγοράς ξενών προϊόντων εγγυημένου κεφαλαίου.

Στην πρώτη περίπτωση τα πράγματα είναι εύκολα για τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών! Η Εφορία μπορεί εύκολα να πάρει τα στοιχεία των καταθετών από τις ελληνικές τράπεζες και να πετάξει το «μπαλάκι» στους πολίτες να αποδείξουν ότι δεν έχουν φυγαδεύσει μαύρο χρήμα, ότι δηλαδή το έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Στη δεύτερη περίπτωση όμως, κατά την οποία τα χρήματα βγήκαν στο εξωτερικό με επενδυτικά προϊόντα και διαχειριστής πλέον δεν είναι η ελληνική τράπεζα, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για το υπουργείο Οικονομικών, που παίρνει με δυσκολία τα στοιχεία που χρειάζεται. Ετσι, όσοι επέλεξαν να βγάλουν τα λεφτά τους με εμβάσματα είναι οι άτυχοι, καθώς σε αυτούς έχει πέσει όλο το βάρος του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Οσοι όμως αγόρασαν ένα οποιοδήποτε προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου εξωτερικού (π.χ. μερίδια ενός αμοιβαίου κεφαλαίου ξενών τραπεζικών ιδρυμάτων) κατάφεραν να στείλουν -ανενόχλητοι- τα χρήματά τους από τον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό! Και το προϊόν παραμένει στη μερίδα του πελάτη στο Private Banking της ελληνικής τράπεζας χωρίς να «στιγματιστεί» όπως τα εμβάσματα. Αυτοί για την ώρα έχουν γλιτώσει την ταλαιπωρία τους έλεγχου της Εφορίας, που τώρα αρχίζει να ανοίγει αυτούς τους φακέλους!