ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kinito efarm

Εφαρμογή μετρά τη ζάχαρη που έχουν όλα τα προϊόντα

Μια νέα εφαρμογή για smartphone παρουσιάστηκε στην Αγγλία, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους γονείς να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά τους.

Η εφαρμογή ονομάζεται Sugar Smart και δείχνει την ποσότητα ζάχαρης που έχουν διάφορα προϊόντα, σε γραμμάρια και κύβους με ένα απλό σκανάρισμα του barcode.

Η Μπέκι Χολ χρησιμοποιεί την εφαρμογή για να ελέγξει την ζάχαρη που καταναλώνουν οι δύο γιοι της. Η μεγάλη της έκπληξη ήταν οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που υπάρχουν στα πάντα:

«Είναι δύσκολο να διαβάζεις τις ετικέτες. Αυτή η εφαρμογή κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στο να καταλάβουμε πόση ζάχαρη έχουν τα τρόφιμα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα την χρησιμοποιήσω σε ένα σούπερ μάρκετ, σκανάροντας όλα τα προϊόντα. Είναι κάτι πολύ δύσκολο να το κάνεις».

Ο βρετανικός Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση ζάχαρης από τα παιδιά. Σύμφωνα με τις έρευνές του, τα παιδιά στην Αγγλία μεταξύ 4 και 10 ετών καταναλώνουν 22 κιλά ζάχαρη τον χρόνο. Είναι σαν έναν τυπικός πεντάχρονος να τρώει κάθε χρόνο τα κιλά του σε ζάχαρη.

«Τα παιδιά στην Αγγλία τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη. Τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που συστήνουμε. Αυτό τους προξενεί μεγάλο κακό. Σχεδόν το 50% των 8χρονων έχουν τερηδόνα, το 33% των 11χρονων είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα» τονίζει η Άλισον Τέντστοουν, Διευθύντρια του Τομέα Δίαιτας και Παχυσαρκίας, του Βρετανικού Οργανισμού Υγείας.

Το υπερβολικό βάρος στα παιδιά αυξάνει ραγδαία τους κινδύνους για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών νόσων, διαβήτη και καρκίνου. Λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι αυτή η νέα εκστρατεία είναι πολύ ήπια.

«Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε πιο σοκαριστικές τακτικές. Πέρασαν 25 χρόνια που ήμασταν πολύ ευγενικοί και ήπιοι με τις πληροφορίες που δίναμε. Δεν λειτούργησε αυτό το σύστημα. Πρέπει να διαλέξουμε κάτι που να ξυπνήσει τον κόσμο και να λέει ότι αν κάνετε αυτό, αυτές θα είναι οι συνέπειες» επισήμανε ο Ταμ Φράι, εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία.

Στόχος των νέων αυτών εκστρατειών είναι η καθημερινή μείωση της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουμε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης πρέπει να είναι μικρότερη από το 10% της συνολικής ενέργειας που παίρνουμε από τροφές. Οποιαδήποτε άλλη μείωση θα έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία των ανθρώπων.