ΕΙΔΗΣΕΙΣ
gruevski

Ευρωπαϊκά «χάδια» στον Γκρούεφσκι

Τα εκλογικά αποτελέσματα… προϊόν νοθείας. Οι εκλογές… παρωδία. Το κράτος… πελατειακό. Τα μίντια… βασιλικότερα του βασιλέως. Και η πολιτική παράλυση να οργιάζει ήδη από το 2013.

Μέσα σε όλα αυτά, η απόφαση του Σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να αμνηστεύσει μαζικά τους δεκάδες πολιτικούς που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς (του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι συμπεριλαμβανομένου) ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Κι όμως η ΕΕ από την πλευρά της εξακολουθεί να βλέπει το εν λόγω ποτήρι μισογεμάτο και να «κάνει τα στραβά μάτια» μπροστά στις απροκάλυπτες μηχανορραφίες της κυβέρνησης των Σκοπίων, συντηρώντας την ευρωπαϊκή προοπτική μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας η οποία ουσιαστικά δεν φαίνεται να πληροί καμία από τις προϋποθέσεις ένταξης.

Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» παρομοιάζει τη στάση της Ευρώπης απέναντι στα Σκόπια με «μια συμφωνία με την Τουρκία (σ.σ.: στο Προσφυγικό) αλλά σε μικρογραφία».

Κριτική

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή στάση αποτελεί πλέον «θέμα»… προς επίκριση στις σελίδες του έγκυρου γερμανικού Τύπου θα έπρεπε προφανώς και να μας προβληματίζει ως προς τις διαθέσεις των Ευρωπαίων έναντι του σλαβομακεδικονικού κατεστημένου των Γκρούεφσκι-Ιβάνοφ, ειδικά εμάς στην Ελλάδα και ειδικά εν όψει των κρίσιμων ραντεβού του καλοκαιριού σε ΕΕ (Σύνοδος 28-29 Ιουνίου με θέμα εξωτερικές υποθέσεις-διεθνείς σχέσεις) και ΝΑΤΟ (Σύνοδος 8-9 Ιουλίου στη Βαρσοβία) που διεξάγονται (και) υπό το πρίσμα της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.«Ο Γκρούεφσκι εθεωρείτο από την ΕΕ για μεγάλο διάστημα ως ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να φέρει σταθερότητα, ακόμη κι όταν αυτή η σταθερότητα επιτυγχάνεται με αντιδημοκρατικές μεθόδους. Η ΕΕ πάντοτε έδινε μεγαλύτερη προτεραιότητα στη σταθερότητα από ό,τι στη δημοκρατία», δηλώνει στη «Welt» ο Σκοπιανός πολιτειολόγος Αρτάν Σαντίκου.

Η προσφυγική κρίση ήρθε, μέσα σε ένα πνεύμα διαφύλαξης της «σταθερότητας» κι αυτή, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διάθεση των Ευρωπαίων να κάνουν τα στραβά μάτια απέναντι στην ασυδοσία του σλαβομακεδονικού κατεστημένου.

Οι Αυστριακοί μπορεί να βγήκαν μπροστά ως οι «κακοί» πρωτεργάτες της εθνικής περιχαράκωσης μαζί με τις χώρες του Βίσεγκραντ. Στις Βρυξέλλες ωστόσο πολλοί ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν όταν κατάλαβαν ότι το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο της «βαλκανικής οδού».

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει στο δημοσίευμά της η «Welt» η οποία μάλιστα προχωράει ακόμη παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εκείνο που εμφανίζεται «ιδιαίτερα συγκρατημένο» στην κριτική του προς την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γιοσίπ Γιουρατόβιτς βλέπει αρνητικά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει φτάσει στο σημείο να εξαρτά την πολιτική της στο Προσφυγικό από χώρες όπως η ΠΓΔΜ.

Δηλώσεις
«Αυτό καθιστά την ΕΕ ευάλωτη σε εκβιασμούς», υπογραμμίζει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος μάλιστα δεν παραλείπει και να σημειώσει χαρακτηριστικά ότι «χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός, μέχρι ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν να πάρει ξεκάθαρα θέση ενάντια στις μηχανορραφίες του συστήματος Γκρούεφσκι».

Ολα αυτά βέβαια δημιουργούν προβληματισμό και ως προς τις διαθέσεις-πιέσεις των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας, ενώ μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, με τους Σκοπιανούς να συντηρούν την εσωτερική τους κρίση χρησιμοποιώντας τη μάλιστα ως διαπραγματευτικό χαρτί, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αποδώσουν και οι όποιες θετικές ελληνικές πρωτοβουλίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Κόμματα ΠΓΔΜ
Συνάντηση στη Βιέννη με πρωτοβουλία Χαν

Οι εκλογές αρχικά ήταν να γίνουν την Κυριακή, 24 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκαν για τις 5 Ιουνίου, γιατί «δεν υπάρχουν ακόμη οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διοργάνωση μιας αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας», όπως είχαν σπεύσει να υπογραμμίσουν οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι, και της ΕΕ, Αϊβο Οράβ. Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ακόμη και η 5η Ιουνίου μοιάζει πολύ φιλόδοξη. Η απόφαση του προέδρου Ιβάνοφ την περασμένη εβδομάδα να αμνηστεύσει πολιτικούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται σε σκάνδαλα, βύθισε τη χώρα σε έναν νέο κύκλο αναστάτωσης, με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο στους δρόμους των Σκοπίων. Βλέποντας την κατάσταση να ξεφεύγει, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, έσπευσε να καλέσει τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων των Σκοπίων σε συνάντηση αύριο, Παρασκευή, στη Βιέννη, με στόχο την εκτόνωση της κρίσης… και ορατό το ενδεχόμενο νέας αναβολής των εκλογών. Η αντιπολίτευση απαιτεί αναβολή των εκλογών και ακύρωση των αμνηστεύσεων του Ιβάνοφ. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2015, οι Ευρωπαίοι είχαν και πάλι μεσολαβήσει ώστε τα τέσσερα κόμματα της ΠΓΔΜ να συμφωνήσουν σε μια σειρά από βασικές προϋποθέσεις για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης. Πίσω στο παρόν ωστόσο, από εκείνες προϋποθέσεις (πολυφωνία στα μίντια, «ξεκαθάρισμα» εκλογικών καταλόγων κ.ά.) δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί καμία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ απο ethnos.gr