ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές δημιούργησαν εύκαμπτες μπαταρίες που μπορούν να τροφοδοτηθούν με… ιδρώτα!

Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν μία μπαταρία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε φορητές ή εμφυτεύσιμες συσκευές, χάρις στη χρήση ηλεκτρολυτών με βάση άλατα. Αυτή η καινοτομία θα μπορούσε να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα και την ασφάλεια της ιατρικής τεχνολογίας που εξαρτάται από μπαταρίες, ενώ ίσως ανοίξει επίσης το δρόμο για συσκευές που λειτουργούν με ιδρώτα.

Για να είναι αποτελεσματικές, οι εμφυτεύσιμες ή φορητές μπαταρίες πρέπει να είναι εύκαμπτες ώστε να επιτρέπουν λειτουργική κάμψη στις οργανικές επιφάνειες. Στο παρελθόν, αυτές οι μπαταρίες περιλάμβαναν συνήθως ένα μείγμα τοξικών χημικών ουσιών ως ηλεκτρολύτες μέσω των οποίων ρέει ηλεκτρικό φορτίο. Αυτή η νέα μπαταρία χρησιμοποιεί μη επιβλαβείς ηλεκτρολύτες όπως το θειικό νάτριο. Επειδή σε περίπτωση διαρροή αυτών των χημικών ουσιών ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, ο σχεδιασμός της μπαταρίας δεν απαιτεί πρόσθετο υλικό, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ογκώδης.

Μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή μιας μπαταρίας που βασίζεται σε άλατα είναι η συγκομιδή ιδρώτα και άλλων αλμυρών σωματικών υγρών ώστε να ενεργοποιείται μια βοηθητική συσκευή για αθλητές ή ασθενείς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μπαταρίες έχουν αξιοσημείωτη ικανότητα μετατροπής του διαλυμένου οξυγόνου σε ιόντα υδροξειδίου, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε ιατρικές εφαρμογές.

«Μπορούμε να εμφυτεύσουμε αυτά τα ηλεκτρόδια με σχήμα ίνας στο ανθρώπινο σώμα για την κατανάλωση οξυγόνου, ειδικά σε περιοχές που είναι δύσκολο να φθάσουν τα ενέσιμα φάρμακα», δήλωσε ο ερευνητής Γιονγκάνγκ Γουάνγκ. «Η αποξυγόνωση μπορεί ακόμη και να εξαλείψει καρκινικά κύτταρα ή παθογόνα βακτηρίδια, καθώς είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές στο pH του βιοτικού περιβάλλοντος. Φυσικά, αυτό είναι απλά μία υπόθεση σήμερα, αλλά ελπίζουμε να τη διερευνήσουμε περαιτέρω με βιολόγους και ιατρούς», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr