ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα – Αυτή προκάλεσε τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, κλιμακώνοντας δραματικά την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε μάλιστα πως η βόμβα είναι σχεδιασμένη ώστε να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ανήκει πλέον στο «κλαμπ» των πυρηνικών δυνάμεων.

Ο Βορράς δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς πυραύλους τον Ιούλιο, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να πλήξει ακόμα και τμήμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο δεν έχει επιδείξει ακόμα την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών που θα μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικά βλήματα – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της Βορείου Κορέας και την τρίτη σε διάστημα μόλις 21 μηνών. Είναι η δεύτερη φορά που ο Βορράς αναφέρει ότι χρησιμοποίησε υδρογονοβόμβα, μετά τη δοκιμή του περσινού Ιανουαρίου.

Το γεωλογικό ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε έκρηξη που προκάλεσε δόνηση 6,3 βαθμών στην περιοχή Κίλτζου, κοντά στο Πουνγκίε-ρι, όπου βρίσκεται κύριο πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων του Βορρά. Η δόνηση είχε μηδενικό εστιακό βάθος. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε δεύτερη δόνηση 4,6 βαθμών, την οποία το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο αποδίδει σε «κατάρρευση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι από την ανάλυση του Τόκιο προκύπτει πως ο σεισμός οφείλεται με βεβαιότητα σε πυρηνική δοκιμή. Το γενικό επιτελείο ένοπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσε πως ο σεισμός φαίνεται να προκλήθηκε από πυρηνική δοκιμή, ενώ η προεδρία της χώρας συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Λίγες ώρες πριν τις ύποπτες δονήσεις, ο κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA είχε μεταδώσει φωτογραφίες που εικόνιζαν τον ανώτατο ηγέτη Κιμ Γιόνγκ-ουν να επιθεωρεί την τοποθέτηση μίας «πιο προηγμένης» υδρογονοβόμβας σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

Ο Βορράς έχει αποδείξει ότι διαθέτει βλήματα που μπορούν να πλήξουν ακόμα και τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όμως δεν έχει ακόμα επιδείξει την τεχνολογική ικανότητα να παράξει κεφαλές αρκετά μικρές ώστε να τοποθετηθούν αποτελεσματικά σε βαλλιστικούς πυραύλους – πόσο μάλλον να επιβιώσουν την επάνοδο στην ατμόσφαιρα μετά την πρώτη φάση της εκτόξευσης.

Το καθεστώς Κιμ δοκίμασε με επιτυχία δύο διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους τον Ιούλιο, ανεβάζοντας απότομα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του KCNA, η ισχύς της νέας υδρογονοβόμβας μπορεί να φθάσει τους εκατοντάδες κιλοτόνους και η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, καταστρέφοντας δίκτυα τηλεπικοινωνιών πάνω από τη χώρα-στόχο.

Ο κ. Κιμ καυχήθηκε ότι η βόμβα αρμολογήθηκε εξολοκλήρου με βορειοκορεατικά υλικά, και συνεπώς το πυρηνικό πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από τις διεθνείς κυρώσεις. Προσέθεσε πως η Πιονγκγιάνκ είναι αποδεδειγμένα σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.

Πηγή: skai.gr