ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επικίνδυνες φούσκες ακινήτων σε Τορόντο, Λονδίνο και Μόναχο

Το Τορόντο και το Λονδίνο περιλαμβάνονται μεταξύ των πόλεων του πλανήτη με τις πλέον υπερτιμημένες αξίες ακινήτων. Στην καναδική μεγαλούπολη, στη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλες πόλεις του πλανήτη οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη χάρη στο χαμηλό κόστος δανεισμού και στην αισιοδοξία, ασφαλώς, των κατοίκων τους για το οικονομικό τους μέλλον. Οι φούσκες, όμως, που έχουν δημιουργηθεί κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να σκάσουν, εκτιμά σε έρευνά της η UBS Group AG.


Το Τορόντο, για την ακρίβεια, που μπήκε μόλις εφέτος για πρώτη φορά στη λίστα των 20 πόλεων με τις μεγαλύτερες φούσκες ακινήτων που καταρτίζει κάθε χρονιά η ελβετική τράπεζα, έχει την πιο υπερτιμημένη αγορά ακινήτων. Το Λονδίνο βρίσκεται στην τρίτη θέση επικινδυνότητας από τις πόλεις της Ευρώπης για να «σκάσει» η αγορά ακινήτων του, μετά την Στοκχόλμη και το Μόναχο.

Το Βανκούβερ του Καναδά και το Σίδνεϊ στην Αυστραλία κλείνουν την πρώτη πεντάδα των πιο επικίνδυνων πόλεων για να σκάσει η φούσκα των ακινήτων τους. Σημειωτέον ότι το Σικάγο είναι η μόνη πόλη που περιλαμβάνεται στη μελέτη στην οποία οι τιμές υποτιμήθηκαν – τρεις στις τέσσερις πόλεις της έρευνας θεωρούνται υπερτιμημένες σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτου.

Αύξηση 45% σε μια πενταετία

«Η κατάσταση στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου χαρακτηρίζεται σήμερα από αβεβαιότητα – ουδείς θέλει να κάψει τα δάχτυλά του. Υπάρχουν πιο ελκυστικά μέρη για να επενδύσει κανείς στην Ευρώπη, για παράδειγμα η Φραγκφούρτη και το Μιλάνο», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Πέμπτη στη Ζυρίχη ο Ματίας Χολτσέι, οικονομολόγος της UBS και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Οι αποπληθωρισμένες αξίες των ακινήτων στη βρετανική πρωτεύουσα είναι σχεδόν 45% υψηλότερες από αυτές προ πενταετίας και κατά 15% υψηλότερες από αυτές που είχαν διαμορφωθεί πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα παραμένουν κατά 10% χαμηλότερα από εκείνα το 2007, σύμφωνα με την έρευνα της UBS.

«Αυτό σημαίνει ότι ένας ειδικευμένος εργαζόμενος στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών χρειάζεται να εργαστεί σχεδόν 16 χρόνια για να αγοράσει ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο του Λονδίνου», υπογραμμίζεται στην έρευνα. Σημειωτέον ότι η βρετανική αγορά ακινήτων είχε καταρρεύσει με πάταγο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008.

Φτηνός δανεισμός και… Κινέζοι

Εν πάση περιπτώσει, οι επενδυτές στις αγορές ακινήτων πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες και πιο περιζήτητες για κατοικία πόλεις του πλανήτη θα συνεχίσουν να είναι πιο αποδοτικές από όσο ο μέσος όρος των εθνικών αγορών ακινήτων. Χάρη στη ζήτηση που παρατηρείται και από διεθνείς επενδυτές – κυρίως αγοραστές από την Κίνα – οι μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου απόλαυσαν μια αύξηση των τιμών ανά τετραγωνικό που έφθασε σχεδόν το 20% κατά την τελευταία τριετία, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας της UBS.

«Η βελτίωση του οικονομικού αισθήματος, ιδίως αν αυτή συνοδεύεται με μια γενναία αύξηση των εισοδημάτων στις πόλεις-κλειδιά, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια τραπεζικού δανεισμού, έχουν εκτινάξει στα ύψη τη ζήτηση για αγορά αστικών ακινήτων», σημειώνει σε ανακοίνωση της τράπεζας ο Κλάουντιο Σαπουτέλι, επικεφαλής επενδύσεων του διεθνούς τμήματος real estate του κλάδου διαχείρισης πλούτου της UBS.

Πηγή: in.gr