ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dogiakos1-thumb-large

Επανεκλογή Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών με… μήνυμα

Σημαντική εξέλιξη, η οποία παράλληλα στέλνει ισχυρό μήνυμα για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, χαρακτηρίζεται η επανεκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας παρά το γεγονός ότι προ ημερών γνωστοποιήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών για προσβολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Ο κ. Ντογιάκος ειχε ανακοινώσει τη σύγκληση της Ολομέλειας των εισαγγελέων Εφετών με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών».

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο είχε επιβάλει αρχικά την πειθαρχική ποινή της επίπληξης στον. κ. Ντογιάκο, ωστόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος άσκησε έφεση κρίνοντας ότι η ποινή θα έπρεπε να είναι βαρύτερη.

Έντονη κριτική ασκήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης μόλις γνωστοποιήθηκε η πειθαρχική ποινή που επιβλήθηκε στον κ. Ντογιάκο. Με ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για αδιανόητες εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, κατηγορία που αρνήθηκε με μακροσκελέστατη ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ντογιάκος πληροφορήθηκε την ποινή του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού δικαστηρίου από τα ΜΜΕ και αρχικά δεν επρόκειτο να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Ωστόσο, μετά από έγγραφη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι δεν υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας δεδομένου ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση, ο κ. Ντογιάκος συμμετείχε στις εκλογές και μάλιστα επανεξελέγη στην θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών με 39 ψήφους -δηλαδή έλαβε ποσοστό 48%.

Δεύτερος σε ψήφους ήρθε ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας ο οποίος έλαβε 30 ψήφους, ενώ η κ. Γεωργία Τσατάνη έλαβε 7 ψηφους. Κατά τις εκλογές βρέθηκαν επίσης 6 λευκά ψηφοδελτια, ενώ συνολικά ψήφισαν 82 άτομα.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι τι ακριβώς θα συμβεί όταν επιδοθεί στον κ. Ντογιάκο η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, εάν δηλαδή θα εκπέσει ή όχι από το αξίωμά του.

Ωστόσο αν συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνουν επαναληπτικές εκλογές για την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση η στάση της πλειοψηφίας των εισαγγελέων που ψήφισαν χθες θεωρείται, από δικαστικούς και παρατηρητές του χώρου της δικαιοσύνης, ότι στέλνει ηχηρό μήνυμα.

Σημειώνεται ότι από πειθαρχικό συμβούλιο πέρασε και η εισαγγελέας κυρία Τσατάνη χθες Παρασκευή, αλλά δεν υπήρξε καν απόφαση, οπότε δεν υπήρχε ούτε για κείνη πρόβλημα εκλογιμότητας.

Κατά τα λοιπά στην θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επανεξελέγη με 81 ψήφους ο Ηλίας Ζαγοραίος, ενώ 45 ψήφους έλαβε η κ. Ολυμπία Κλειτσάκη.