ΕΙΔΗΣΕΙΣ
sxoles odigon

Εξετάσεις οδήγησης. Πόσο μεγάλο το πρόβλημα;

Της Νιόβης Παυλίδου
ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (και σε όλη τη χώρα) για τη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης. Οι εξετάσεις καθυστερούν, οι πολίτες ταλαιπωρούνται. Ο λόγος, όπως πάντα, η οικονομική στενότητα. Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν τις υπερωρίες τους οι υπάλληλοι της περιφέρειας. Ο Περιφερειάρης αποφάσισε πρόσφατα να γίνονται οι εξετάσεις μόνο μέσα στο ωράριο των υπαλλήλων, και η απάντηση υπήρξε
ακαριαία. Νέο κύμα αντιδράσεων, νέες καταγγελίες.
Τι γίνεται σε άλλες χώρες;
Η όλη διαδικασία έχει απλοποιηθεί σημαντικά. Το σύστημα των υποχρεωτικών μαθημάτων είναι απλούστατο (ή δεν υπάρχει καθόλου), η επιτροπή εξετάσεων μονομελής (εδώ στέλνουμε δυάδες υπαλλήλων) και κυρίως εντός ωραρίου. Και βέβαια το ωράριο του δημόσιου υπαλλήλου μπορεί να ορίζεται ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης. Στη χώρα μας κάποτε λεφτά υπήρχαν για υπερωριακές αποζημιώσεις πολλών ατόμων. Χωρίς βέβαια να αξιολογηθεί ποτέ το αποτέλεσμα.
Η διαδικασία των εξετάσεων μπορεί και πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ενας εξεταστής είναι υπεραρκετός και με λίγη αδυναμία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση οι εξετάσεις μπορεί να γίνουν χωρίς εξεταστές. Κάμερα μέσα στο όχημα και κάμερες έξω από το όχημα παρακολουθούν λεπτομερώς την απόδοση του υποψηφίου. Η τηλεπισκόπηση είναι ώριμη τεχνολογία σήμερα και η διαδικασία μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο από τα γραφεία των αρμοδίων Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών. Το βίντεο αποτελεί απόδειξη της άδειας οδήγησης και παραμένει στην καρτέλλα του οδηγού για να μπορεί να το ελέγξει ανά πάσα στιγμή όποιος έχει πρόσβαση σε τέτοιες βάσεις δεδομένων.
Δεν είναι ακριβή η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογικής λύσης, ούτε δύσκολη. Ολες οι ηλεκτρονικές διατάξεις είναι μικρές και φθηνές. Και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας δοκιμασμένα. Πολύ λίγα χρήματα από τους ανταποδοτικούς πόρους ή και τα ΕΣΠΑ αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Η δε τεχνολογική γνώση υπάρχει στην περιφέρεια που διαθέτει πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. Επιπλέον, διαλύονται αμέσως και οι υποψίες για χρηματισμό, οι οποίες βαρύνουν αδίκως τους ευσυνείδητους υπαλλήλους. Για να σταματήσουμε να κυνηγάμε επί τέλους ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί την ουρά μας, με τους συνήθεις τρόπους.
Ας σκεφτούμε λοιπόν λύσεις Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Περιφέρεια για να λύσουμε ριζικά πολλά προβλήματα που απορρέουν από συνήθειες του παρελθόντος. Λεφτά για πέταμα δεν θα υπάρξουν εύκολα.
Και, μετά την εμφάνιση στους δρόμους αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, υπάρχει κάτι στην αυτοκίνηση που να θεωρείται «τρελή επιστημονική φαντασία»;