ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αποστολή εναέριων μέσων

Το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, εξετάζουν οι Αρχές, κι ενώ τα μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονται για περισσότερες από 40 ώρες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, κι εφόσον δεν υπάρξει κάποια βελτίωση της εικόνας από τα πύρινα μέτωπα, η χώρα μας θα ζητήσει συνδρομή σε εναέρια μέσα, οπότε και θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στις Βρυξέλλες. Αναλόγως της διαθεσιμότητας των όμορων χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία) σε αεροπλάνα και ελικόπτερα, θα αποφασιστεί τάχιστα η αποστολή τους στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει ήδη αποστείλει ενισχύσεις στην Πορτογαλία για τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ενώ κι η Ελλάδα πρόσφατα συνέδραμε την Αλβανία για τις πυρκαγιές στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Παράλληλα, η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.

Πηγή: zougla