ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εμπόδια» στη θεραπεία οφθαλμολογικής πάθησης βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Παράλογη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του αντιπρόεδρου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου να απαγορεύσει τη διενέργεια ενδοϋαλοειδικών εγχύσεων για την αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς κηλίδας στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που κοινοποίησε την Τρίτη 4 Απριλίου στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε 14 ΜΗΝ σε όλη τη χώρα, οι οφθαλμίατροι εφεξής δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς τα ενέσιμα φάρμακα ούτε και να διενεργούν τις εγχύσεις στις Μονάδες όπου εργάζονται.

Η εν λόγω απόφαση μοιάζει εντελώς παράλογη δεδομένου ότι στις Οφθαλμολογικές ΜΗΝ επιτρέπεται η διενέργεια επεμβάσεων μυωπίας (laser), καταρράκτη, γλαυκώματος, αποκολλήσεων αμφιβληστροειδούς αλλά την ίδια στιγμή τους στερεί τη δυνατότητα να κάνουν μία στοιχειώδη ιατρική πράξη που γίνεται με απλή ένεση αλλά που αποβαίνει σωτήρια για την όραση των ασθενών με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από τις κυριότερες μορφές της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, δηλαδή την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας και το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας ξεπερνούν τις 50.000.

Η απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει την αντίδραση της Πανελληνίας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ), που την χαρακτηρίζει «ύποπτη και εκ του πονηρού» κατηγορώντας τον οργανισμό ότι ευνοεί ιδιωτικές κλινικές.

«Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με την απόφασή του ευνοεί ξεκάθαρα τις ιδιωτικές κλινικές, επειδή -όπως ισχυρίζεται- έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και πληρώνονται με ΚΕΝ. Με άλλα λόγια, απαγορεύει αυτή την ιατρική πράξη στις Οφθαλμολογικές ΜΗΝ που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και δεν επιβαρύνουν στο ελάχιστο το Ελληνικό Δημόσιο», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της ΠΕΜΗΝ.