ΕΙΔΗΣΕΙΣ
fraoules-agries

«Εδώδιμα και αποικιακά»: η οικολογική διατροφική συμπεριφορά

Κάποτε οι άνθρωποι κατανάλωναν τρόφιμα που είχαν συλλεχθεί λίγα μέτρα μακρυά από την περιοχή όπου ζούσαν.

Αυτό πλέον έχει αλλάξει, οι διατροφικές μας συνήθειες λίγο ως πολύ εξαρτώνται από τις γενικές κατευθύνσεις που επιβάλλει η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και τα τρόφιμα που τρώμε συνήθως έχουν πολύ υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Για παράδειγμα, το μοσχαρίσιο κρέας απαιτεί τεράστιους όγκους νερού και πολλά εισαγόμενα τρόφιμα ενσωματώνουν τους πολύ υψηλούς ρύπους που εκπέμπονται κατά την μεταφορά τους με πλοία ή αεροπλάνα.

Έτσι, οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία του οργανισμού μας, αλλά έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Mπρόκολο, λαχανικά και φρούτα του ελληνικού δάσους

Να μερικά παραδείγματα κατανάλωσης «οικολογικότερων» τροφίμων, σε σύγκριση με άλλα που απαιτούν πολλαπλάσια ενέργεια στην παραγωγή:

Μπρόκολο αντί για σπαράγγια: Όσοι αγαπούν τα σπαράγγια ίσως θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν με τα πολύ πιο «πράσινα» μπρόκολα ως προς την κατανάλωση νερού που απαιτούν. Τα μπρόκολα απαιτούν 4 λίτρα νερού ανά κιλό παραγωγής, όσο περίπου τα κουνουπίδια και τα λαχανάκια Βρυξελλών, την ώρα που τα σπαράγγια καταναλώνουν 31 λίτρα νερού ανά κιλό.

Ηλιέλαιο αντί για φοινικέλαιο: Στην Ελλάδα μαγειρεύουμε με αγνό, παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο (παρότι η καλλιέργεια της ελιάς απαιτεί αρκετό νερό). Διάφορα άλλα μαγειρικά έλαια όπως το κανόλα ή το λάδι σόγιας προέρχονται από γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Όμως το χειρότερο από όλα είναι το φοινικέλαιο, η παραγωγή του οποίου ευθύνεται για την αδυσώπητη αποψίλωση των τροπικών δασών της Ινδονησίας και της Μαλαισίας.

Συνεπώς, αν δεν επιλέξουμε το δικό μας ελαιόλαδο, ας αρκεστούμε στο ηλιέλαιο, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν είναι μεταλλαγμένο ούτε απαιτεί πολύ νερό.

Λαχανικά αντί για κρέας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα: Για τις Η.Π.Α. έχει μετρηθεί πως αν κάθε κάτοικος αντικαθιστούσε το κρέας ή το τυρί με λαχανικά μια φορά την εβδομάδα, αυτό θα ισοδυναμούσε με την απομάκρυνση 7,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους. Επίσης, ο συνδυασμός των λαχανικών με ένα όσπριο, όπως οι φακές και τα φασόλια, δημιουργεί μια πλήρη πρωτεΐνη συγκρίσιμη με αυτή του κρέατος σε διατροφική αξία, αλλά καλύτερη για τον οργανισμό.

Βιολογικά αντί για συμβατικά αβγά και γαλακτομικά: Τα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μικρής παραγωγής είναι περιβαλλοντικά φιλικότερες διατροφικές επιλογές σύμφωνα με την ΜΚΟ Environmental Working Group. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα προϊόντα από ζώα ελευθέρας βοσκής αποδεικνύονται πιο θρεπτικά και πιο υγιεινά ως προς τον κίνδυνο βακτηριδιακής μόλυνσης.

Αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό: Είτε μιλάμε για ψωμί είτε για διάφορα δημητριακά είτε για ρύζι είτε για μακαρόνια, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι διατροφικά ανώτερα και καλύτερα για τον πλανήτη σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα. Κι αυτό διότι η βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων μεταφράζεται σε κατανάλωση πολύτιμων φυσικών πόρων.

Τοπικά φρούτα του δάσους αντί για γκότζι, ακάι και άλλα εξωτικά μπέρι: Το γεγονός ότι ένα μπέρι της μόδας φυτρώνει στα Ιμαλάια δεν σημαίνει ότι αποτελεί τη βέλτιστη διατροφική επιλογή για τον έλληνα καταναλωτή που θέλει να φροντίσει την υγεία του.

Οι τοπικές φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα που φυτρώνουν στα ελληνικά δάση προσφέρουν αντίστοιχα υψηλή διατροφική αξία δίχως να έχουν ταξιδέψει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πιάτο μας.

Πληροφορίες από econews.gr

Ένα κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ (Τα οικονομικά της Ευτυχίας), σχετικά με την κατανάλωση τοπικών τροφίμων μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο (στα αγγλικά):

https://www.youtube.com/watch?v=95kOaFH1kgk