kroatia

Διαλύθηκε η Βουλή στην Κροατία – Προς πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο

Yπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου της χώρας τους ψήφισαν την Δευτέρα οι βουλευτές της Κροατίας, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές μετά κατάρρευση, την περασμένη εβδομάδα, της εύθραυστης κυβέρνησης που είχε σχηματισθεί πριν από πέντε μήνες.

Οι εκλογές είναι πιθανό να λάβουν χώρα νωρίς τον Σεπτέμβριο, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν όχι νωρίτερα από 30 ημέρες και όχι αργότερα από 60 ημέρες μετά την ημερομηνία διάλυσης του κοινοβουλίου, που ορίσθηκε η 15η Ιουλίου.

Η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, η οποία θα επιλέξει την ημερομηνία των εκλογών, δήλωσε πως θα λάβει υπόψη το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα υποστηρίζουν πως η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί μετά τις θερινές διακοπές.

Αναλυτές λένε πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο που έχει εμποδίσει την Κροατία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της και να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα.

Ούτε το κύριο συντηρητικό κόμμα, το HDZ -που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης- ούτε το μεγαλυτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες, είναι πιθανό να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία.