ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ το δημοψήφισμα των Κούρδων του Ιράκ

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και απευθύνει έκκληση για διάλογο και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον την Παρασκευή.

«Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα στερούνται νομιμότητας και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ» τονίζεται σε ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών του Ιράκ, να αποφύγουν οποιοδήποτε μονομερές μέτρο και να απορρίψουν την προσφυγή στη βία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη θετική ψήφο να αγγίζει το 92%, στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή άγγιξε το 72%.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη, αρνήθηκε κάθε χρήση του αποτελέσματος ως βάση διαπραγμάτευσης.

Πηγή: naftemporiki.gr