ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δίνουν αφορολόγητο για να πάρουν μείωση ΦΠΑ-ΕΝΦΙΑ

Το «μεγάλο παζάρι» για το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στο τραπέζι πέφτουν πλέον συγκεκριμένες προτάσεις τόσο από την πλευρά των δανειστών, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση. 

Η επιμονή των δανειστών, κυρίως του ΔΝΤ από τη μία και της Γερμανίας από την άλλη, για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων έχει οδηγήσει τη συζήτηση στον περίφημο «αντίστροφο κόφτη». Με άλλα λόγια, μπροστά στην προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων, η κυβέρνηση αντιπροτείνει να υπάρχει ρήτρα αναίρεσής τους, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις.

Όπως προέκυψε τόσο από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, όσο και από τις σημερινές δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτασιου, η ελληνική πλευρά ζητά μείωση του ΦΠΑ, μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση του φόρου εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα μάλιστα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η μείωση θα αφορά τον μεσαίο συντελεστή από το 13% στο 12%, στον οποίο περιλαμβάνονται τα περισσότερα τρόφιμα, οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού και τα ξενοδοχεία.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται η επαναφορά του νέου αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά στο προηγούμενο καθεστώς ή στοχευμένες ελαφρύνσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η «χρυσή τομή» Στουρνάρα

Υπενθυμίζεται ότι και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του στη Βουλή την Δευτέρα, είχε συστήσει δημοσίως στην κυβέρνηση να αποδεχτεί τα προληπτικά μέτρα (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων), αλλά να απαιτήσει ταυτόχρονη δέσμευση για μείωση φόρων, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.

Ο κ. Στουρνάρας είχε προτείνει να συνδεθεί το αφορολόγητο με το επίπεδο της φτώχειας και να μειωθεί κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

«Η Ελλάδα δαπανά πολλά για την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και παραδέχτηκε ότι και η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των φόρων είναι μεν και τα δύο πλήγμα στο εισόδημα, αλλά το δεύτερο χτυπά το παραγωγικό κομμάτι τής «ήδη υπερφορολογημένης οικονομίας».

Το …τυράκι με μείωση φόρων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ

Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα το theTOC, κυβερνητικά στελέχη θέλουν να ενσωματώσουν σε έναν «αντίστροφο κόφτη» μέτρα όπως η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα (π.χ έως 9000 ευρώ) καθώς με αυτό τον τρόπο θα αντισταθμιστεί ένα μέρος από τις απώλειες που θα προκληθούν λόγω της μείωσης του αφορολογήτου. Επίσης, ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να επανέλθει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην νησιωτική Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό real, η υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ για τη μείωσή του αφορολόγητου. Προανήγγειλε μάλιστα και ότι εξετάζεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών προς την εφορία των μικροοφειλετών.

Η υφυπουργός είπε δημοσίως ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι τόσο η μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και του ΦΠΑ και άλλων φόρων. Πρόκειται για μειώσεις φόρων, οι οποίες ζητούνται από την ελληνική κυβέρνηση μαζί με μείωση φόρου εισοδήματος στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα αλλά και των εισφορών.

Η υφυπουργός διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτό που ζητείται δεν είναι η μείωση του αφορολόγητου για το 2016 ή το 2017 και το 2018, αλλά από το 2019 και μετά.

Η …λυπητερή που πρέπει να δεχτούμε

Για να συμβούν όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει έναν οδυνηρό συμβιβασμό και να αποδεχτεί:

– Τη νομοθέτηση μέτρων ύψους τουλάχιστον 1,8 δις. ευρώ. Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολογήτου. Μέρος των μέτρων θα ισχύσει κανονικά από το 2018 για να καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό της συγκεκριμένης χρονιάς.

– Την εξειδίκευση του δημοσιονομικού κόφτη ώστε να προβλέπει άμεση περικοπή αφορολογήτου και συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων από τον στόχο του 3,5%.

– Τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά το 2018.

Πηγή: thetoc