ΕΙΔΗΣΕΙΣ
EISAGGELEAS DIKI XRYSIS AVGIS

Δίκη της Χρυσής Αυγής: «Μας επιτέθηκαν γιατί είμαστε μελαμψοί και μουσουλμάνοι»

Με την κατάθεση του τέταρτου Αιγύπτιου αλιεργάτη συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, την οποία παρακολούθησε, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα, η ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η κ. Κούνεβα, σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε πως θα μεταφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο τα τεκταινόμενα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στην οικογένεια Φύσσα.

Ο Αχμέντ Αμπού Χαμάντ, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου στο Πέραμα, που απουσίαζε στην πατρίδα του το προηγούμενο διάστημα, κατέθεσε όσα έζησε αυτός, οι αδελφοί και ο φίλος τους, τη νύχτα της 12ης Ιουνίου 2012, όταν δέχθηκαν άγρια επίθεση στο σπίτι τους στο Πέραμα, από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επίθεση «από περίπου 15 άτομα που φορούσαν όλοι μαύρα ρούχα». Όπως ανέφερε, κάποιοι από αυτούς φορούσαν μπλούζες με γράμματα: «Όταν είδα τα γράμματα, ήξερα πως είναι η Χρυσή Αυγή. Ξέρω το γράμμα Χ».

Ο κ. Αμπού Χαμάντ κατέθεσε, πως οι δράστες χτυπούσαν με πέτρες και σίδερα την κεντρική πόρτα του σπιτιού τους και ότι ένας από αυτούς, που του έδωσε την αίσθηση πως είναι ο αρχηγός, φώναζε πιο πολύ από τους άλλους και του έλεγε «έλα να σου δείξω τι θα σου κάνει η Χρυσή Αυγή». Όπως μάλιστα ανέφερε ο μάρτυρας, θέλοντας να τονίσει την βιαιότητα των δραστών που ήταν έξω από το σπίτι, «αν βγαίναμε έξω θα μας είχαν σκοτώσει».

Απαντώντας σε ερώτηση του αναπληρωτή εισαγγελέα, για τον λόγο που πιστεύει ότι τους επιτέθηκε η Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας είπε: «Γιατί είμαστε μελαμψοί, μουσουλμάνοι και θέλουν να φύγουμε από την Ελλάδα».

Ο μάρτυρας έχει αναγνωρίσει από την πρώτη στιγμή, όταν μετά την επίθεση πήγαν στο Τμήμα Κερατσινίου, δύο από τους δράστες για τους οποίους έδωσε σήμερα πλήρη περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, λέγοντας πως είναι εκατό τοις εκατό σίγουρος πως είναι αυτοί που είδε από το παράθυρο του σπιτιού του: «Τους είδα φάτσα με φάτσα, σα να διαβάζω βιβλίο..τόσο κοντά». Κατέθεσε επίσης, πως στο Τμήμα αναγνώρισε και την φωνή εκείνου που φώναζε, όταν τον άκουσε να φωνάζει στους αστυνομικούς να μην βάλουν χειροπέδες στο κορίτσι που ήταν με τους προσαχθέντες. (σσ έχει παραπεμφθεί σε δικαστήριο ανηλίκων). Έδωσε επίσης περιγραφές και άλλων τριών δραστών, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως δεν είναι απολύτως σίγουρος για αυτούς. Αναφέρθηκε επίσης και στην ανήλικη, λέγοντας πως φορούσε κολάν και μπλούζα χωρίς γράμματα.

Το δικαστήριο αποφάσισε να μην προχωρήσει σήμερα η διαδικασία αναγνώρισης, καθώς ήταν και πάλι απών ο ένας από τους πέντε κατηγορούμενους, Δημήτρης Αγριογιάννης και έτσι αυτό θα γίνει την επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, την επόμενη της επίθεσης είχε δεχθεί απόρρητη κλήση, όπου ο καλών του είπε πως «θέλουμε να συναντηθούμε για όσα έγιναν χθες» και του πρότεινε αποζημίωση: «Εγώ του είπα να δούμε τι θα γίνει με τον Αμπουζίντ που είναι στο νοσοκομείο».