DIAVATA 1

Δήμος Θεσσαλονίκης: Συντονίζει εθελοντές και φορείς για τα προσφυγόπουλα στα Διαβατά

Το συντονισμό όλων όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων και στη φροντίδα των βρεφών, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης,  έπειτα από σχετική πρόταση της διοίκησης του Κέντρου Μετεγκατάστασης Διαβατών.

Για το σκοπό αυτό η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, συγκάλεσε σχετική σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Παιδικών Χωριών SOS, ομάδας εθελοντών παιδαγωγών της πόλης και πρωτοβουλίας ομάδας μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ, παρουσία της Προέδρου του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Ελεάννας Ιωαννίδου. Ο κύκλος διευρύνθηκε με τη δραστηριοποίηση της ΧΑΝΘ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης με τη δραστηριοποίηση και συμμετοχή και άλλων φορέων, οργανώσεων και ομάδων.

Για την καλύτερη οργάνωση της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων στα Διαβατά αναζητούνται χορηγίες σε είδος (μεγάλα αντίσκηνα, δάπεδο ασφαλείας, τραπεζάκια και καρεκλάκια, υπαίθρια παιχνίδια, κ.α.). Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε και πρόσφερε καρεκλάκια, τραπεζάκια και παιχνίδια από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ από το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» προσφέρθηκαν στρώματα, κουβέρτες και σκεπάσματα, παιχνίδια, ρούχα και υποδήματα.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του συντονισμού που ανέλαβε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων και για τη φροντίδα βρεφών στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου, η πρώτη συνάντηση με τους εθελοντές και τις εθελόντριες που πρόκειται να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα 800 και πλέον παιδιά του Κέντρου στα Διαβατά.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως συντονιστής, εκπροσωπούμενος από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα και με τη συνδρομή του Τμήματος Εθελοντισμού και του δικτύου εθελοντών του Δήμου, σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ, τα παιδικά χωριά SOS, τη ΧΑΝΘ, το Σώμα Ελλήνων Οδηγών και μεμονωμένους ειδικούς διάφορων ειδικοτήτων, ανέλαβαν από κοινού να δημιουργήσουν, να εξοπλίσουν και να λειτουργήσουν παιδότοπο που θα παράσχει στα προσφυγόπουλα δυνατότητες για παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση, αθλοπαιδιές και εκμάθηση αγγλικών και γερμανικών. Παράλληλα, οργανώνεται στεγασμένος χώρος για την ανάπαυση και τη φροντίδα των περίπου 200 βρεφών του Κέντρου.

Οι περίπου 250 φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και οι δημότες που προσήλθαν με συγκινητική προθυμία και διάθεση για προσφορά στη συνάντηση, εντάχθηκαν σε ομάδες, ανάλογα με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους (λ.χ. δημιουργικό παιχνίδι, ξένες γλώσσες, εικαστικά, θέατρο, μουσική, άθληση). Σύντομα πρόκειται να αρχίσουν τη μετάβασή τους στα Διαβατά στη βάση συγκεκριμένου προγραμματισμού, για να αναλάβουν δράση και να κάνουν λίγο πιο χαρούμενη και ανθρώπινη τη ζωή των παιδιών που διαβιούν εκεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Στη συνάντηση χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, Ελεάννα Ιωαννίδου. Ο Σύρος μεταφραστής, Νταούτ Αλ Σουάις, παρουσίασε στοιχεία της αραβικής ταυτότητας και κουλτούρας και διάβασε έργα Αράβων ποιητών. Ο έμπειρος παιδαγωγός, Τάσος Γλαντζής, μετέδωσε τις εμπειρίες του και έκανε χρήσιμες παρατηρήσεις από τις πρώτες επαφές του με τα προσφυγόπουλα, καθώς η ομάδα εθελοντών παιδαγωγών που συντονίζει ο ίδιος έχει επισκεφτεί τον χώρο και έχει απασχολήσει τα παιδιά. Ο μουσικο-παιδαγωγός, Νίκος Θεοδωρίδης, παρέσυρε όλο το ακροατήριο να παίξει ένα παιδικό παιχνίδι συνοδεύοντας το με αραβικά λόγια. Το ΚΘΒΕ προθυμοποιήθηκε να δώσει παραστάσεις παντομίμας, ενώ το μουσικό σχήμα «Κρουστόφωνο» θα πραγματοποιήσει δωρεάν συναυλία. Η υποψήφια δρ. και Σύρια, Κατιάνα Αμπντουλαχάντ, έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας τους Έλληνες για τη φιλόξενη στάση τους.

Παράλληλα, στον ιστότοπο του Δήμου Θεσσαλονίκης (http://www.thessaloniki.gr) το Τμήμα Εθελοντισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημιούργησε την ηλεκτρονική «Φόρμα Εθελοντή» (http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/volunteers/refugees),  που εμπεριέχεται στο banner «Η Πόλη για τους πρόσφυγες» (http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DimosThessalonikis/Refugees/city_for_refugees) και την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στο Τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενταχθούν στο σώμα των εθελοντών για τα παιδιά στα Διαβατά.