ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΣΕΕ για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου: Δεν ψωνίζω-δεν δουλεύω

Kάλεσμα στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την Κυριακή, 16 Ιουλίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, απευθύνουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας  και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος.

Αναλυτικά:

1. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν δημιουργεί, σε καμία περίπτωση, νέες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, επιβαρύνει τους επιχειρηματίες με την εισφορά της προσωπικής εργασίας τους τις Κυριακές.

2. Κανένα ψήφισμα και καμία νομοθετική μεταρρύθμιση δεν ήταν απαραίτητη για τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, αφού είχαν ούτως ή άλλως αυτήν την ευχέρεια, μετά από απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη.

3. Ο τζίρος των μικρών -κυρίως- καταστημάτων δεν επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργία τους επτά ημέρες την εβδομάδα.

4. Ποσοστό που ξεπερνά το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται από τον εργοδότη για ωράριο πλασματικά περιορισμένο σε σχέση με το πραγματικό κυριακάτικο, χωρίς, φυσικά, να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή ή ρεπό.