ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για καφέ και ποτό με το σκύλο σας!

Η αναζήτηση κάποιου μπαρ ή κάποιου εστιατορίου για τους ιδιοκτήτες κάποιου τετράποδου που ήθελαν να έχουν μαζί τους το «φίλο» τους, εκεί που θα απολαύσουν το ποτό τους ή το φαγητό τους, αποτελούσε μία όχι και τόσο απλή διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια.

Η κατάσταση όμως φαίνεται πως έχει αλλάξει και εύκολα διαπιστώνει κανείς με μία βόλτα πως αυξάνονται συνεχώς τα καταστήματα που δηλώνουν ζωόφιλα.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Αναστασία Παναγιωτοπούλου, διαχειρίστρια της σελίδας στο Facebook, Ζωόφιλα Μαγαζιά Θεσσαλονίκης, αλλά και της εφαρμογής Doggo*, που αποτελεί με απλά λόγια το social media των κατοικίδιων.

«Και εγώ ακόμη πίστευα ότι ήταν πολύ λίγα τα καταστήματα αυτά. Από την ώρα όμως που ξεκίνησε η λειτουργία της εφαρμογής αλλά και της σελίδας στο Facebook, διαπίστωσα ότι είναι πολύ περισσότερα, ενώ συνεχώς αυξάνεται η λίστα τους, από ανθρώπους που μας ενημερώνουν και για νέα μαγαζιά που δε γνωρίζαμε πως έχουν και αυτή την ιδιότητα».

Σύμφωνα με την ίδια ένα ποσοστό των καταστημάτων της πόλης, της τάξης του 40%, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ζωόφιλο.

Ο νόμος ωστόσο είναι σαφής και αρκετά σκληρός. Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα την Υγειονομική Διάταξη [Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 ΦΕΚ 2718/ 08-10-2012-(άρθρο 5)] αναφέρεται ότι επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας μόνο για τα τυφλά άτομα ή και σε άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών με την προϋπόθεση ότι το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο − συνοδό, να λαμβάνει κάθε μέτρο για την αποφυγή όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει εκείνα τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσης του και το δικαίωμα χρήσης (βιβλιάριο υγείας, τσιπ κ.λπ.).

Ως σκύλος βοηθείας νοείται το εκπαιδευμένο ζώο συντροφιάς – σκύλος οδηγός ο οποίος χρησιμοποιείται για την παροχή βοήθειας και προστασίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες (Ν. 4039/ 2012).

Στην περίπτωση εισόδου και παραμονής σε Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς και κυρίως σκύλου ο οποίος δεν είναι σκύλος βοηθείας , τότε επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 500€ και 5.000€.

Ακόμη για την συγκεκριμένη παράβαση οι Αρμόδιες Αρχές (ΕΦΕΤ – Υγειονομική Υπηρεσία) μπορούν να κάνουν χρήση και την διάταξη του άρθρου 58 του Νόμου 4075/2012 η οποία βρίσκεται σε ισχύ παράλληλα με το Ν.4235/2014 και η οποία αναφέρει πως όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των Υγειονομικών Διατάξεων, που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του Α.Ν. 2520/1940 (Α΄ 73) ή κατ’ εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 ευρώ, εκτός αν από άλλες διατάξεις τιμωρούνται βαρύτερα.

Αυτό που συμβαίνει ωστόσο στην πραγματικότητα, όπως δήλωσε η κα. Παναγιωτοπούλου, είναι ότι η παρουσία κάποιου ζώου εντός ενός καταστήματος βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε καταστηματάρχη και πάντα βεβαίως μέχρι του σημείου που δεν δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του χώρου , αλλά και στους υπόλοιπους πελάτες.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως «δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, η επιβολή κάποιου προστίμου γι’ αυτό το λόγο», πρόσθεσε.

Αξίζει βεβαίως να αναφερθεί πως δε λείπουν και οι περιπτώσεις στις οποίες μαγαζιά παρουσιάζονται ως ζωόφιλα, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα, προσπαθώντας να προσελκύσουν πελάτες εκμεταλλευόμενοι τις τάσεις της εποχής.

*To Doggo είναι μια εφαρμογή για κινητά, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ενός ιδιοκτήτη σκύλου και του κατοικιδίου του. Είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για τους τετράποδους φίλους μας αλλά και ένας οδηγός εύρεσης των πιο κοντινών κτηνιατρείων, pet shop, εκπαιδευτών, dog friendly μαγαζιών και άλλων «σκυλίσιων» υπηρεσιών!