Γιατί δεν διαγράφετε παλιές φωτογραφίες και μηνύματα; Μπορεί να είστε «digital hoarder»

Καθώς η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη και το cloud storage (σ.σ. η αποθήκευση δεδομένων σε σέρβερ στο διαδίκτυο) όλο και φθηνότερο, το να «κουβαλά» κανείς για χρόνια ή και δεκαετίες τα «ψηφιακά σκουπίδια» του είναι σήμερα όχι μόνο πανεύκολο αλλά και πολύ συνηθισμένο. Κρατάμε ασήμαντα emails, μηνύματα από πρώην, απαρχαιωμένα έγγραφα του Word και selfies δεν μας αρέσουν καν αλλά για κάποιο λόγο βρίσκουμε αδύνατο να τα διαγράψουμε. Γιατί όμως; Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση.

Ο «digital hoarder» είναι μια νέα κατηγορία και ουσιαστικά είναι η εξέλιξη του μανιακού συλλέκτη που κάποτε μάζευε για παράδειγμα παλιά περιοδικά ή εφημερίδες. Η διαφορά όμως εδώ είναι πως ενώ σε αυτήν την περίπτωση το «πρόβλημα» είναι πασιφανές -ποιος δεν μπορεί να πει πως ένα δωμάτιο γεμάτο παλιά αποκόμματα είναι μη υγιές δείγμα ψυχικής υγείας;-, οι αρνητικές συνέπειες της ψηφιακής συλλογής άχρηστων πραγμάτων είναι λιγότερο ορατές.

Σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM–5), ένα άτομο χαρακτηρίζεται ως «hoarder» σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον, πρέπει να εξαρτάται από αντικείμενα ανεξάρτητα από την αξία τους. Δεύτερον, πρέπει να βιώνει τεράστια στενοχώρια και δυστυχία στην ιδέα πως θα αναγκαστεί να τα αποχωριστεί.

Η αποφυγή δυσάρεστων συναισθημάτων είναι καθοριστικός παράγοντας στην συμπεριφορά ενός «μανιώδους συλλέκτη». Σύμφωνα με έρευνα του Yale University το 2012, το να αποφασίσει κάποιος hoarder αν θα πετάξει ή θα κρατήσει κάτι αποδείχθηκε ιδιαιτέρως ψυχοφθόρα διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος που δεν έχει χρόνο να ξεκαθαρίσει το γεμάτο μηνύματα email του έχει πρόβλημα. Αλλά αν τα Εισερχόμενα είναι γεμάτα και δεν διαγράφει σχεδόν κανένα μήνυμα, επειδή μπορεί κάποια στιγμή να το χρειαστεί ή επειδή τον αναστατώνει η ιδέα, αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό δείγμα, σύμφωνα με τον Dr. Michael Moore, καθηγητή στο Derner Institute of Advanced Psychological Studies του Adelphi University. «Κατά κάποιον τρόπο φοβάται πως θα νιώσει άσχημα, πως θα βρεθεί απροετοίμαστος. Νιώθουν θλίψη αν ξεφορτωθούν ένα email, οπότε δεν το κάνουν» εξηγεί.

Φυσικά, πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να συντηρήσουμε αναμνήσεις από αγαπημένα μας πρόσωπα. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι παλιές φωτογραφίες, τα emails και τα μηνύματα αρχίζουν να συσσωρεύονται. Αν διαπιστώσετε πως δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε τα ψηφιακά αρχεία σας, όχι επειδή ενσυνείδητα θέλετε να διαφυλάξετε το περιεχόμενο, αλλά επειδή νιώθετε άσχημα στην ιδέα να χάσετε κάτι που δεν θέλετε- τότε είναι που πρέπει να ανησυχείτε.

Βέβαια, εκτός από τα ψυχολογικά ρίσκα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δεν πρέπει να φυλάσσετε τα πάντα στο διαδίκτυο. Αν έχετε καταχωρημένη μια παλιά συνομιλία σε κάποιο λογαριασμό, μπορεί κάποια στιγμή να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες που θα σας φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση. Πολλοί συχνά χρησιμοποιούμε το email για να μεταφέρουμε αρχεία, ακόμη και μέσω μηνυμάτων στον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό ενίοτε περιλαμβάνει από φωτογραφίες μέχρι έγγραφα, που μπορεί να περιέχουν ευαίσθητες ή ντροπιαστικές πληροφορίες -από τα στοιχεία ταυτότητας μέχρι γυμνές φωτογραφίες- στις οποίες οι χάκερ έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: lifo.gr