ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόμβα: Στο «ψυγείο» 120.000 συντάξεις εξαιτίας των τεχνασμάτων Κατρούγκαλου!

Στον «πάγο» εξακολουθούν να βρίσκονται 120 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη.

 

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμος Κατρούγκαλου, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, αν και οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν τις γιορτές.

Παρά τη ρητή δέσμευση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου για καταβολή των συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, αλλά και τη δραστική μείωση του χρόνου αναμονής, σήμερα, εκκρεμούν 60 χιλιάδες παλιές αιτήσεις, οι οποίες είχαν υποβληθεί πριν τον Μάιο του 2016 και άλλες 60 χιλιάδες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μετά τον περσινό Μάιο με τον καινούργιο νόμο.

Όπως παρατηρεί ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, αιτία είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εισήγαγε μια σειρά περίτεχνων εφευρημάτων, όπως είναι ο επανυπολογισμός και η προσωπική διαφορά, προκειμένου να προστατευτούν οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις από την οριζόντια μείωση.

Κάτι το οποίο, όπως προσθέτει, τελικά δεν θα αποφευχθεί καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αδυνατεί να εφαρμόσει τις διατάξεις και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή της δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων.

Οι ειδικοί της στατιστικής αρχής, λέει ο βουλευτής, κρίνουν απαραίτητη την πρόσβαση σε δεδομένα αντίστοιχων μοντέλων που χρησιμοποιούνται σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σκοπό τη μελέτη τους και τον καθορισμό τόσο της εννοιολογικής προσέγγισης όσο και της μεθοδολογίας υπολογισμού.

Η καθυστέρηση αυτή όμως θα οδηγήσει σε δύο ακόμη σοβαρές παράπλευρες απώλειες:

*Θα βρεθούν στον αέρα όσοι πήραν τοις μετρητοίς την κυβερνητική δέσμευση για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν, έως τον Οκτώβριο του 2017.

*Αν η ευκαιρία χαθεί, το ποσό των 859 εκατ. € που έχει αποφασιστεί να εκταμιευτεί γι΄ αυτό το λόγο, θα επιστραφεί στον Προϋπολογισμό, όπως ορίζει η σχετική διάταξη.

*Επίσης, το υπουργείο Εργασίας θα είναι ασυνεπές ως προς τη μνημονιακή δέσμευση για επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων έως τον Σεπτέμβριο του 2017.

Όπως συνοψίζει ο κ. Αμυράς, η τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων αποτυπώνει και την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα σε επτά καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα εργάζονται μόνο 37 υπάλληλοι εισηγητές για 50 χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι ούτε σχέδιο φαίνεται να υπάρχει για την αποπληρωμή, ούτε και απαντήσεις για το γεγονός ότι έχει ήδη χαθεί ένας χρόνος και τρέχουμε τώρα να αντιγράφουμε τα συστήματα άλλων χωρών…